Merkelova: Ozbiljno shvatamo obavezu većih izdvajanja za odbranu

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Avg.2019, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Ozbiljno shvatamo obavezu većih izdvajanja za odbranu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ozbiljno shvata obavezu Berlina prema saveznicima u NATO-u da dodatno poveća trošenje na vojsku, preneo je večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

Ona je tokom panel-diskusije u nemačkom gradu Štralzundu rekla da ozbiljno shvata ciljanih dva odsto i da Nemačka želi da do 2024. godine dostigne 1,5 odsto.

Merkelova je istakla da će doći do novog povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u budžetu, kojim će se dostići procenat od 1,4 odsto do 2020. godine, prema nedavnim predviđanjima ekonomskog rasta.

"I dalje imamo dosta posla da uradimo u narednih nekoliko godina", kaže Merkelova i napominje da je ubeđena da će Nemačka dostići planiranih 1,5 odsto do 2024. godine.

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je u nekoliko navrata Nemačku zbog neuspeha da poveća trošenje na vojsku na dva odsto Bruto društvenog proizvoda (BDP), koje se zahteva u okviru NATO-a.

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je prošle da je "uvredljivo" to što se Berlin opire da potroši više novca na odbranu i što nastavlja da se oslanja na američku vojsku.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.