Melizmi - banatski ukrasi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Melizmi" - banatski ukrasi

One u šali vole za sebe da kažu da su banatski ukrasi, jer je melizam – melodisjki ukras u vokalnoj muzici, postao prepoznatljivo ime i zaštitini znak prve kikindske ženske pevačke grupe. Pevačka grupa “Melizmi” postoji od 2005-te, a uspešno trajanje duguju i porodici, saradnicima, prijateljima. Nastupale su na mnogim fgestivalima, osvajale nagrade na takmičenjima, prezentovale muzičko nasleđe publici van granica naše zemlje.

Bez velikih pretenzija, vođene svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osećajem i željom da posebnu emociju koju nosi muzika podele sa drugima, članice kikindske ženske pevačke grupe “Melizmi” to uspevaju na najlepši način. A pre trinaest godina počele su gotovo stidljivo.

"Nikako nismo mogle sebe da nateramo da krenemo, valjda iz nekog stida, strepnje kako ćemo da pustiti glasove, šta da pevamo? I onda smo se dogovorile, pr evsge u želji da sačuvamo tradiciju prošlih vremena, da je ono što bi mi trebale da pevamo – Banat, pesme s ovog podneblja. I, tako je krenulo”, rekla je Biljana Mandić, “Melizmi”

Okupila ih je strast prem muzici, želja da sačuvaju izvornu muziku kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali i da pored uobičajenih poslovnih i porodičnih obaveza izdvoje bar deo vremena samo za sebe:

“Mi smo jedan velika porodica, znamo sve jedna o ndrugoj, družimo se. Ovo je naš izduvni ventil, na probama se i šalimo, neke stvari ostaju tu, isključivo među nama. Nagrade, putovanja, sve nas to ispuni, napunimo baterije”, izjavila je Jasmina Drinjak Malogajski.

“Bez porodice mi nebismo mogle ovo da radimo. Naš angažman u grupi podrazumeva i određena odricanja. Ipak, ono što je posebno lepo su putovanja. Mi obilazimo Evropu, mi smo pravi prezenteri Banata”, dodala je Biljana Mandić.

Svaka članica grupe “Melizmi” donosi svoj senzibilitet, osobenost, afinitet. Tako je, doselivši se iz Rusije zbog ljubavi, Katarina u Kikindi pronašla još jednu - ljubav.

“Jako mi se svidela muzika i pevanje. Ovo je za mene velika prilika da upoznam bolje srpsku kulturu”, rekla je Ekaterina Ševčuk.

Raznolikost, multikulturalnost Vojvodine u savršenoj su harmoniji na koncertima, nastupima pevačke grupe “Melizmi”, a u to se uverila publika i van granica naše zemlje. Od tradicionalne banatske muzike, repertoar je nakon trinaest godina rada i nastupa postao raznovrsniji, žanrovski bogatiji. I ono što je najlepše – jedanko uživaju one na sceni, baš kao i mi u publici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.