Meksiku preti drugi nalet uragana

Izvor: Politika, 23.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiku preti drugi nalet uragana

Prema izveštajima agencija
Četumal - Posle prvog udara uragana "Din", koji je po nekim parametrima proglašen trećim najjačim u istoriji, Meksiko se juče spremao za drugi nalet, pošto je ovaj tropski ciklon prelazeći preko Meksičkog zaliva ponovo dobio na snazi.

Pošto se u utorak ujutro obrušio najvećom snagom na poluostrvo Jukatan, gde se nalaze elitna letovališta i drevni spomenici civilizacije Maja, "Din" je spao sa pete na prvu kategoriju. Međutim, juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ponovo dostigao treću i očekivao se udar na lučke gradove Tampiko i Verakruz na obali Meksičkog zaliva, prognozirao je američki Nacionalni centar za uragane.

Oluja će možda doneti velike i opasne talase duž meksičke obale, poplave i klizišta, upozorio je centar za uragane, a prenosi agencija Blumberg.

Na putanji uragana mogla bi da se nađe nuklearka u Laguni Verde, zbog čega je na stotine autobusa spremno za eventualnu evakuaciju, piše "Vašington post".

Meksička Federalna komisija za energetiku rekla je, međutim, da nuklearna elektrana nije u opasnosti zbog toga što je projektovana da izdrži takve prirodne nepogode.

Savezna država Kvintana Ro, koja je u utorak najjače pogođena uraganom, prošla je, čini se, bez ozbiljne štete, jer je na meti bio slabo naseljen pojas.

Vetar je u nekim delovima Jukatana nosio krovove, stabla i saobraćajne znakove, ali niko nije izgubio život. Četumal, prestonica države Kvintana Ro, ostao je bez struje.

Mondenska letovališta Kankun, Kozumel i Plaja del Karmen izbegla su veliku štetu.

Materijalna šteta se procenjuje na 750 miliona do milijardu i po dolara.

J. K.



[objavljeno: 23.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.