Meksiko u vlasti narkobarona

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko u vlasti narkobarona

11.02.2011. - U poslednje 4 godine u Meksiku od ruku mafije poginilo 30.000 ljudi

Od nedavno mnoge turističke firme Meksika stiču ogromne profite, prebacujući narkotike iz Južne Amerike u SAD pomoću turista. O raznim lukavstvima narkobarona govori komentator Igor Kudrin.

Prozrevši mahinacije poslnika turizma, Meksikanci su krstili novoispečeni vid kriminalnog prihoda „narkoturizam". Istina, još pre toga uz pomoć stranaca koji se nađu u njihovoj zemlji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << oni su često sticali dobar profit. Istina, ovaj novac se često pretvara u nevolju ili pogibiju za određene grupe ljudi. U poslednje četiri godine od ruku mafije u Meksiku je poginulo preko 30 hiljada ljudi. Pri čemu polovina žrtava pala je prošle, najkriminalnije godine. A ovih dana u državi Tamaulipas, na ulici grada Rejnosa koji se graniči sa SAD, meksički vojnici presreli su dva sumnjiva vozila sa 47 ilegalaca iz Gvatemale. Pre toga Gvatemalce bili su oteli narkobaroni, koji su pod pretnjom streljanja pokušali da prebace sa njima na sever 300 hiljada doza kokaina.

U poslednjem referatu nacionalne komisije za ljudska prava u Meksiku kaže se da za godinu dana lokalne bande, tesno vezane sa američkom mafijom, otimaju sve više migranata. Nesrećnicima silom nameću narkotike, koje sa nestrpljenjem čekaju s druge strane granice. Sada su narkodileri odlučili da pribegnu neobičnijem i po njim bezbednijem vidu izvlačenja prihoda. Ovog puta pomoću mladih građana SAD i EU, koje kao turiste primamljuju u SAD i Meksiko, povezuju sa lokalnim narkokartelima. Došljacima garantuju sumnjive razonode, a kao nadoknadu za zabavu oni su dužni da pomažu organzatorima da ilegalno prebace partije naskupljih narkotika. Tako se i rađa narkoturizam.

Teško je reći da li će sada poći za rukom da se Meksiko izbavi od sramne slave punkta za prebacivanje narktoika u SAD u vrednosti od 40 milijardi dolara godišnje. U svakom slučaju, za sada se broj žrtava nezakonitog prometa narkotika ne smanjuje, sa količina samih narkotika koji se prebacuju u SAD i dalje raste.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/xJasonRogersx/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.