Izvor: B92, 19.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko: Ubijeno osam policajaca

Meksiko Siti -- Osmorica policajaca ubijena su u Meksiku u napadu na konvoj koji je prevozio devetoricu uhapšenih zbog krijumčarenja droge.

Konvoj je napadnut u subotu, a meksička vlada objavila je da je među zatvorenicima bio i šef jednog od najvećih narko - kartela. Napad se desio po izlasku iz aerodroma u Tepiku, nedaleko od obale Tihog okeana, u trenutku kada je išao prema tamošnjem zatvoru, prenose agencije.

Osmorica policajaca ubijena su u pucnjavi, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je napad odbijen, objavilo je ministarstvo za javnu bezbednost, ne navodeći da li ima žrtava među napadačima.

U konvoju je, kako se tvrdi, bio i zatvorenik Heronimo Gamez Garsija, kojeg smatraju šefom narko kartela.

Veliki meksički karteli bore se za kontrolu trgovine i izvoza droge u SAD, koji su najveći potrošač kokaina u svetu.

Prema zvaničnim podacima, u tom ratu poginulo je u toku 2008. više od 5.300 ljudi, a oko 2.000 u prvom tromesečju ove godine.

Meksička vlada rasporedila je više od 36.000 vojnika i policajaca za borbu sa narkokartelima, u čemu ima i sve veću podršku američke vlade.

Američki predsednik Barak Obama je u četvrtak prilikom zvanične posete Meksiku potvrdio svoju odlučnost da SAD i Meksiko zajedno rade na suzbijanju krijumčarenja droge, i na teritoriji SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.