Meksiko: Protest zbog reforme škole

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko: Protest zbog reforme škole

Meksiko Siti -- Najmanje dva policajca su povređena na protestu u Meksiko Sitiju protiv reforme školstva, a policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Na protestu su uhapšene četiri osobe pošto se grupa demonstranata sukobila sa policijom na drugom protestnom skupu zbog spornog plana predsednika Enrikea Penja Nijete da otvori državni energetski sektor za ulaganje stranih kompanija.

Maskirani demonstranti sukobili su se da odredom za razbijanje demonstracija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji pripadnici su se krili iza svojih štitova.

Na jučerašnjem protestu učenici su se pridružili u nezadovoljstvu nekoliko hiljada nastavnika koji su održali nekoliko protesta u protekle dve sedmice u meksičkoj prestonici.

Učenici tvrde da je šest članova učeničke protestne grupe JoSoj132 privedeno, prenosi Frans pres. Učenici i nastavnici su se okupili na protestnom maršu ka Kongresu pošto je bilo najavljeno da će ministar policije Migel Angel Osorio Čong predstaviti prvi vladin izveštaj od kad je Penja Nijeto preuzeo dužnost u decembru.

Nastavnici i učenici su napustili protest pošto je ponovo došlo do sukoba maskiranih demonstranata sa policajcima. Oko 10.000 nastavnika nalazi se već dve nedelje na trgu Sokolo, a njihovi protesti su više puta zaustavljali saobraćaj u ionako zakrčenim ulicama, a sprečavali su i pristup medjunarodnom aerodromu u Meksiko Sitiju.

Pored toga, zbog štrajka učitelja je sednica meksičkog parlamenta pre dva dana morala da bude održana u obližnjem kongresnom centru, a vlasti su, takodje, promenile trasu maratona zakazanog za nedelju.

Predsednik Meksika u decembru je uspeo da u parlamentu "progura" amandmane na ustav kojima se obrazovanje, nad kojim su kontrolu dosad imali moćni sindikati, stavlja ponovo pod kontrolu države, a od nastavnika se traži da prolaze obavezne procene uspešnosti rada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.