Meksički predsednik postavio vremensku kapsulu

Izvor: Blic, 20.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksički predsednik postavio vremensku kapsulu

Meksički predsednik Felipe Kalderon zamenio je vremensku kapsulu, koja je 1791. godine postavljena na vrhu zvonika katedrale u prestonici Meksika. U novu kapsulu poruke je ostavilo nekoliko slavnih Meksikanaca među kojima su: igračica golfa, pisac, Nobelovac, mladi genije, ali i Kalderon.



Pre nego što je ubacio u zvonik Metropolitan katedrale u Sjudad Meksiku, predsednik Felipe Kalderon pročitao je poruku. Potom su radnici pomoću užadi, podigli kutiju do samog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrha zvonika.

"Vremenska kapsula koju postavljamo nosi našu nadu da će jednog dana, kada bude otvorena, Meksiko biti bezbednija, pravednija, slobodnija, kompetitivnija, demokratskija zemlja sa više jednakosti", rekao je Kalderon.

Prethodna kapsula postavljena je u katedrali 14. maja 1791. godine. Ona obeležava mesto na kojem se nalazi najviši kamen katedrale.

Prošlog oktobra u zvoniku, pronašli su je radnici, koji su radili restauraciju zdanja. Hermetički zatvorena kutija sadržala je malu škrinju sa voskom, koju ja papa blagosiljao kako bi sprečio eventualne nezgode. Unutra se nalazila i gravira Svete Barbare - koja, prema katoličkom verovanju, štiti od štete.

U novu kapsulu poruke je ostavilo nekoliko slavnih Meksikanaca među kojima su: igračica golfa Lorena Očoa, romanopisac Karlos Fuentes i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Mario Molina.

Poruku je ostavio i 12-godišnji Endru Almazan Anaja , koji je prošle godine upisao univerzitetske studije

U kutiju su stavljena i sabrana dela dobitnika Nobelove nagrade za književnost Oktavija Paza, meksički ustav i zastava, novine i snimci popularne muzike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.