Mekejn ne priznaje ne kao odgovor

Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekejn ne priznaje "ne" kao odgovor

Republikanac Džon Mekejn od mladosti je znao da pokrene mase i nije voleo da mu se kaže "ne". Nema razloga da se veruje da bi kao predsednik SAD bio drugačiji.

Mekejn (72) se ponaša kao republikanac tipa Teodora Ruzvelta, koji jedva čeka da bude u središtu događaja. Ako pobedi na izborima, moglo bi se očekivati da se uhvati određenih problema i da ih izgura do kraja.

Kao predsednik SAD, Mekejn bi se usprotivio određivanju vremenskog roka za povlačenje američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trupa iz Iraka.

Pokušao bi da obezbedi nove kredite za izdatke za zdravstveno osiguranje i, što bi bilo prvi put za jednog republikanskog predsednika, preduzeo bi snažne mere protiv globalnog zagrevanja, mada bi istovremeno otvarao platforme za naftu u vodama SAD.

S pristupom "biće kako ja hoću, ili nikako", Mekejn, međutim, neće dogurati daleko, ocenjuje AP, naročito ako se zna da će ekonomska kriza ograničiti manevarski prostor svakom ko postane 44. predsednik SAD.

U toku kampanje Mekejn je isticao svoju sposobnost da radi sa demokratama u Kongresu, a da se istovremeno suprotstavlja svojim republikancima. Nema ničeg što će mu biti potrebnije od toga, ako bude izabran.

Mekejn je hrabro govorio o tome šta bi mogao da ostvari ako mu birači povere posao u Ovalnoj sobi.

Čak i suočen sa ekonomskom krizom nastavio je da daje velika obećanja:



Jačanje socijalne sigurnosti
- "Nije toliko teško srediti socijalno, samo treba doneti neke teške odluke".

Nalaženje Osame bin Ladena - "Uhvatiću ga po svaku cenu, i znam kako to mogu da uradim".

Finansijski haos - "Stvar je u tome da mi možemo da sredimo našu ekonomiju".

"U najkraćem," istakao je Mekejn, "treba da promenimo način na koji vlada radi skoro sve".

Kada je 25. aprila 2007. objavio da će se kandidovati za predsednika Mekejn je rekao da to ne čini "da bi bio neko, nago da uradi nešto". "Da uradim teške ali potrebne stvari, ne lake i nepotrebne".

Ali, uza sve to Mekejn dobro zna da će morati i da pokaže određenu dozu pragmatizma.

Tako je u proteklih nekoliko nedelja tri puta podržao zakone kojima se odobravaju projekti od kojih neko profitira da se ne bi suprotstavio nacrtima zakona koji su sadržali druge važne stvari, kao na primer paket finansijske pomoći od 700 milijardi dolara.

Iako ni jedan kandidat ne želi o tome da govori, finansijska kriza svakako će ograničiti mogućnosti budućeg predsednika, ko god on bio.

"Ova finansijska kriza budućem predsedniku možda oduzima mogućnost medenog meseca tokom koga on pokušava da identifikuje svoje glavne prioritete", ocenio je Stiven Smit, profesor političkih nauka na univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Umesto toga, kaže Smit, veći deo prvog obraćanja naciji sledećeg predsednika biće kako nastaviti dalje posle prve faze krize.

"Biće dosta velikih ograničenja za nove inicijative", rekao je Smit.

Mekejn je i sam priznao da mu ekonomija nije jača strana, što znači da će morati snažno da se oslanja na svoj kabinet.

On se lakše snalazi u spoljnoj politici nego u domaćim pitanjima i tu bi imao veću slobodu.

Bivši ratni zarobljenik u Vijetnamu, sin i unuk admirala, jedva čeka da postane vrhovni komandant. On je odbio da odredi rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka i obećao da će se povećati broj vojnika Avganistanu, ne precizirajući za koliko.

Iako je već jako dugo javna ličnost, četiri puta birana za senatora, Mekejn ima malo iskustva u izvršnoj vlasti pa je teže predvideti kakav bi mu bio stil vladanja.

Kalvin Mekenzi, profesor na Kolbi koledžu veruje da se može očekivati da Mekejn zauzme čvrst stav o nekoliko simboličnih pitanja, a da preostala važna pitanja spremno delegira drugima.

"Uprkos njegovim brojnim izbornim obećanjima, Mekejna kao predsednika vidim nalik na Ajzenhauera, "starijeg državnika koji kruniše svoju karijeru kao predsednik bez nekog plana da uradi bilo šta i bez jakog zalaganja za političke inicijative", kaže Mekenzi. "Ono što se može pouzdano predvideti jeste Mekejnova nepredvidljivost, on je stalno radio neočekivane stvari".

Takođe se može sa sigurnošću očekivati da će u nekom trenutku Mekejn ispoljiti svoju dobro poznatu eksplozivnu narav.

To može da bude korisno kao dramski efekat, da istakne njegovu odlučnost, ali takođe može da ima i negativne posledice.

Kada je reč o izboru potpredsednika procenjuje se da bi Mekejn sa Sarom Pejlin radio slično kao što je Džordž Buš stariji radio sa potpredsednikom Denom Kvejlom, dajući mu široka ovlašćenja u nekoliko konkretnih oblasti, a ne oslanjajući se na potpredsednika kao savetnika za sve, kakvi su Dik Čejni ili Al Gor.

To znači da bi Mekejn mogao da se oslanja više na državnog sekretara i ministra odbrane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.