Mej: Cilj je da Britanija postane lider u slobodnoj trgovini

Izvor: RTS, 05.Sep.2016, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mej: Cilj je da Britanija postane lider u slobodnoj trgovini

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da u Velikoj Britaniji neće biti pomeranja ka protekcionizmu, istakavši da je ta zemlja naišla na pozitivne reakcije svojih partnera povodom obezbeđivanja novih dogovora o trgovini.
"Budući da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU, postavila sam kao našu ambiciju da postanemo svetski lider u slobodnoj trgovini", rekla je Mej novinarima nakon dvodnevnog samita >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lidera zemalja G20 u kineskom gradu Hangdžou, prenosi Rojters.

Mej je rekla da su lideri iz Indije, Meksika, Južne Koreje i Singapura poručili da će pozdraviti pregovore o uklanjanju prepreka za trgovinu.
Britanska premijerka je izjavila da želi da se u Veliku Britaniju, nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, uvede sistem kojim bi vlada dobila veću kontrolu nad time ko ulazi u zemlju.
U Velikoj Britaniji je trenutno, podseća Rojters, sistem zasnovan na dobijanju bodova, po kojem se kandidati biraju na osnovu određenih kriterijuma.
"Ono za šta je britanski narod glasao 23. juna (na referendumu o izlasku iz EU) je da se uvede kontrola u kretanju ljudi iz EU u Ujedinjeno Kraljevstvo. Sistem zasnovan na bodovima vam ne daje takvu kontrolu", rekla je Mej.
Istakla je da su joj zaposleni na aerodromu "Hitrou" u Londonu rekli da migranti mogu da zloupotrebljavaju pravila o studentskim vizama kada se prijave za dolazak u Veliku Britaniju.
"Međutim, zbog toga što ispunjavaju kriterijume, njima se automatski dozvoljava ulazak. To je problem sa sistemom, koji se zasniva na bodovima. Želim sistem gde će vlada biti u mogućnosti da odlučuje ko ulazi u zemlju. Mislim da je to ono što britanski narod želi", ocenila je Mej.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.