Medvedev: Zbog Vikiliksa videli smo svu meru cinizma spoljne politike SAD

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Zbog "Vikiliksa" videli smo svu meru cinizma spoljne politike SAD

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da informacije iz američkih diplomatskih depeša koje su procurele na sajt "Vikiliksa" pokazuju svu meru cinizma stavova koji preovladjuju u spoljnoj politici SAD, prenele su ruske novinske agencije.

"Mi nismo paranoici i ne povezujemo, na primer, rusko-američke odnose sa bilo kakvim curenjem informacija, ali je ono indikativno: pokazuje svu meru cinizma tih ocena i stavova koji pretežu u spoljnoj politici nekih država, imam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u vidu SAD“, rekao je Medvedev posle susreta sa italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem u Krasnoj Poljani kod Sočija.

"Druga je stvar kada ti stavovi postaju javni, u stanju su da nanesu štetu spoljnopolitičkim vezama, odraze se na opšti duh odnosa“, rekao je predsednik Rusije, govoreći o pravu američkih diplomata na ocene i stavove, preneo je Itar-Tas s.

Medvedev je, istovremeno, rekao da tih stavova i ocena ima različitih i da ih ne smatra kritičnim za odnose Rusije i SAD.

Ruski dnevnik "Komersant“ preneo je da je na portalu "Vikiliks" sinoć objavljen još jedan paket tajnih diplomatskih depeša, koje su Stejt departmentu slali službenici ambasade SAD u Moskvi.

Veći deo od 50 objavljenih telegrama Vašingtonu predstavlja prepričavanje razgovora predstavnika ambasade sa ruskim političarima i ekspertima, a sadrže i stavove američkih diplomata o Rusiji, njenim liderima i gradjanima, piše taj list.

Najčešće američke diplomate pišu o funkcionisanju tandema Medvedev-premijer Vladimir Putin, a „posle čitanja depeša postaje jasno odakle poredjenje sa 'Robinom' i 'Betmenom' - to je aktuelni ambasador SAD u Rusiji Džon Bajerli parafrazirao izjavu (opozicionog lidera) Borisa Njemcova da je 'Medvedev Liliputanac pored svemoćnog Putina“, piše "Komersant“.

Osim što prenosi i "novi moskovski vic“ o tandemu, američki ambasador je u jednom telegramu ocenio da će se aktuelni model vladanja" teško održati na duži rok“.

"Medvedev i Putin dobro rade zajedno, ali u tandemu u rukama Putin ima više karata i one su jače. Njegov povratak u Kremlj ne izgleda neizbežan, ali uz očuvanje stabilne situacije, upravo će Putin odredjivati ko će biti budući predsednik Rusije - on, Medvedev ili neko drugi“, navodi Bajerli i preporučuje da se "nastavi rad sa Putinom, koji će u doglednoj budućnosti igrati značajnu ulogu u državnim poslovima bez obzira na položaj koji zauzima“.

"Komersant“ prenosi i komentar na materijale objavljene na „Vikiliksu“ pres sekretara ruskog premijera Dmitrija Peskova, koji je rekao da "ukoliko su to zaista izjave diplomata, može samo da saučestvuje sa zemljom koju oni predstavljaju“.

Peskov je juče za agenciju Interfaks o suštini "diplomatske prepiske" rekao da predstavlja "čiste insinuacije i potpune gluposti" i da je "sasvim teško zamisliti da ih diplomate šire kao žuta štampa".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.