Medvedev: SAD uvode sankcije da bi ugušile konkurenciju

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: SAD uvode sankcije da bi ugušile konkurenciju

Sjedinjene Američke Države nameću sankcije kako bi ugušile konkurenciju, ali će na kraju trpeti američka ekonomija, smatra premijer Rusije Dmitrij Medvedev.
„Protekcionizam je bezuslovno loša pojava u globalnoj ekonomiji. Protekcionizam je oduvek postojao, ali ipak, uglavnom prethodnih godina većina zemalja se pridržavala pravila koja su uspela da se izrade u okviru Svetske trgovinske organizacije“, rekao je Medvedev na onlajn-konferenciji tokom posete Kini, odgovarajući na pitanja korisnika interneta. Ruski premijer je naglasio da Rusija nastavlja da smatra da „čovečanstvo u toj oblasti nije izradilo ništa bolje od toga“. „Koliko ja shvatam, ovo je i stav predsednika Kine. Da, ovaj sistem nije idealan, ali on funkcioniše i obezbeđuje konkurenciju u svetu, slobodan razvoj ekonomija i zainteresovanih zemalja. Nažalost, u poslednje vreme preduzete su mere da se ova konkurencija uguši, a sistem slobodne razmene dobara i usluga stavi pod jaku kontrolu“, istakao je Medvedev. On je dodao da se upravo to i naziva protekcionizam — „kada neke zemlje pokušavaju da se ograđuju od drugih“. „Ovakvu vrstu politike sprovode brojne države, a verovatno je najveća od njih Sjedinjene Američke Države, koje nameću razna ograničenja i carine prema Kini, Evropskoj uniji i našoj zemlji, Ruskoj Federaciji. Na kraju krajeva, uveren sam da će zbog toga trpeti i američka ekonomija“, zaključio je Medvedev.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.