Medvedev: Rusija ponekad greši

Izvor: B92, Beta, 19.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Rusija ponekad greši

Dmitrij Medvedev (FoNet)

Moskva -- Rusija ponekad pravi "greške" u dogovaranju sa drugim zemljama u vezi sa energetskim pitanjima, priznao je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

On je pozvao na produbljivanje dijaloga sa ključnim partnerima, među kojima su SAD i Evropska unija. Medvedev je takođe rekao da Rusija mora ojačati svoju poziciju na globalnom energetskom tržištu i da mora osigurati svoj uticaj na formiranje cena nafte i gasa, kao ključnih izvora prihoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenela je ruska novinska agencija Itar-tas.

Retko priznanje grešaka, kao i poziv na bližu interakciju sa partnerima, uspostavlja pomirljiv ton nakon što su u januaru suspendovane ruske pošiljke zemnog gasa za Evropu preko Ukrajina.

Dvonedeljna suspenzija snabdevanja Evrope gasom teško je oštetila ugled Rusije, iako je ona insistirala da je za krizu kriva Ukrajina.

Izjava Medvedeva mogla bi predstavljati signal da Rusija želi popravljanje odnosa sa Zapadom na planu spornih, energetskih pitanja. Takođe bi mogla da predstavlja upozorenje sopstvenoj vladi da korišćenje energije kao političkog oružja ne funkcioniše uvek.

"Mi sami pravimo greške", rekao je Medvedev na skupu čiji je cilj unapređenje ruske energetske politike na globalnom nivou. "Ponekad ne proračunamo u celosti političke rizike i praktične posledice".

Medvedev je takođe rekao da bi Rusija trebalo da "intenzivira dijalog sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim vodećim zemljama sveta".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Medvedev priznaje greške u energetskoj politici Rusije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2009, 23:37

Rusija ponekad pravi "greške" u dogovaranju sa drugim zemljama u vezi sa energetskim pitanjima, priznao je danas predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i pozvao na produbljivanje dijaloga sa ključnim partnerima, među kojima su SAD i Evro ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.