Međunarodni istražni tim opružio tri Rusa i jednog Ukrajinca za obaranje malezijskog aviona iznad Donbasa

Izvor: Vostok.rs, 19.Jun.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni istražni tim opružio tri Rusa i jednog Ukrajinca za obaranje malezijskog aviona iznad Donbasa

Zajednički istražni tim u slučaju obaranja malezijskog aviona Boing 777 iznad Donbasa saopštio je imena osumnjičenih, porodicama žrtava, saopštio je rođak jedne od žrtava, Zilena Frederiks.
"Dobili smo imena četiri osobe, tri Rusa i jednog Ukrajinca, a to su Girkin, Pulatov, Dubinski, Harčenko", rekla je ona. Ona je pojasnila da je početak suđenja zakazan za 9. mart sledeće godine, i da će biti više okrivljenih, ali da broj nije preciziran.
Istražni tim je potvrdio ovu informaciju, dodajući da će u bliskoj budućnosti biti podignuta optužnica u vezi sa isporukom PVO sistema "Buk" u Donbas. Takođe je navedeno da će se izdati međunarodne poternice radi hapšenja Girkina, Pulatova, Dubinskog i Harčenka. U Rusiji su zaključke Zajedničke istražne komisije nazvali neosnovanim.
Tragedija na nebu iznad Donbasa Malezijski Boing-777, koji je bio na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur, oboren je 17. jula 2014. u blizini Donjecka. U avionu je bilo 298 ljudi. Svi su poginulo u nesreći. Većina žrtava su bili državljani Holandije. Kijev je okrivio za obaranje aviona Vojsku Donjecke Narodne Republike. Donjeck je odgovori da nema takva PVO sredstava koja bi mogla da obore avion na toj visini. Istragu vodi međunarodni tim predvođen Holandijom. U svom izveštaju se navodi da je navodno "Buk" iz Rusije oborio avion, te da je potom opet vraćen u Rusiju. Moskva je saopštila o pristrasnosti istrage, čiji su zaključci zasnovani samo na podacima dobijenim iz Ukrajine. Eksperimenti koncerna Almaz-Antej, vodećeg preduzeća za proizvodnju PVO sistema, uključujući i komplekse "Buk", takođe potvrđuju da je Boing srušen sa teritorije pod kontrolom ukrajinske vojske. Međutim, istraživači su ignorisali ove informacije. Vladimir Putin je istakao da bi Moskva mogla priznati rezultate istrage pod uslovom da i ona učestvuje. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su sve rakete o kojima se govori bile utilizovane nakon 2011. godine. Portparol  predsednika, Dmitrija Peskova više puta je izjavio da Moskva kategorički odbacuje optužbe za umešanost u obaranje aviona. Ruska istraga je nakon toga potvrdila da po brojevima raketa koji su prikazani, PVO sistem pripada ukrajinskoj vojsci, odnosno jedinici koja je stacionirana u Donbasu
Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Žalimo zbog apsolutno neutemeljenih optužbi da je ruska vojska umešana u obaranje malezijskog aviona - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2019, 11:18

Rusija je izrazila žaljenje zbog "apsolutno neutemeljenih" optužbi koje je iznela međunarodna istraga o padu aviona malezijske aviokompanije na letu MH17, u kojem se navodi da je ruska vojska bila umešana u incident. Zajednički istražni tim koji je predvodila Holandija, optužio je u sredu tri...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.