Međunarodni crveni krst: Zdravstveni sistemi, radnici i pacijenti izloženi napadima

Izvor: VOA, 03.Maj.2021, 14:08

Međunarodni crveni krst: Zdravstveni sistemi, radnici i pacijenti izloženi napadima

Ubistvo, silovanja i fizičko zlostavljanje spadaju u napadime kojima su bili izloženi zdravstveni radnici, ranjenici i bolesnici u pet godina otkako je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio prvu rezoluciju o zaštiti za zdravstvene radnike u zonama sukoba i zahtevao kraj nekažnjivosti za takve napade. Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopštio je u ponedeljak da su "pružaoci zdravstvenih usluga i pacijenti pretrpeli hiljade napada na zdravstvene sisteme" od usvajanja rezolucije. Medicinske ustanove i vozila za medicinski transport pljačkani su i uništavani, a zdravstvene usluge, poput kampanja vakcinacije, takođe su se našle na udaru, dodao je MKCK. ICRC je izbrojao 3.780 napada godišnje u proseku u 33 zemlje između 2016. i 2020. godine, navodi se u saopštenju te organizacije za pružanje pomoći. Dve trećine napada, saopštava ICRC, dogodilo se se u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Avganistan, Demokratsku Republiku Kongo, Izrael i okupirane teritorije i Siriju. Broj je verovatno veći od onog navedenom u tabeli MKCK, tvrdi organizacija, zbog izazova akumuliranja podataka u zonama sukoba. Pandemija Kovida nije usporila napade. U saopštenju se navodi da je između februara i jula 2020. godine ICRC "zabeležio 611 nasilnih incidenata nad zdravstvenim radnicima, pacijentima i medicinskom infrastrukturom povezanim sa odgovorom na Kovid 19, oko 50 procenata više od proseka". "Nedostaju politička volja i kriza mašte kada je u pitanju zaštita zdravstvenih radnika i pacijenata", rekao je Maciej Polkovski, šef ICRC-ove Inicijative za zdravstvenu zaštitu u opasnosti koja radi na osiguranju bezbednog pristupa zdravstvenoj zaštiti u oružani sukob i druge vanredne situacije. "Države koje žele da vide ovaj dnevni red treba da daju primer". Filipo Gato, šef medicinskih sestara MKCK, kojem je jednom militant gurnuo automatsku pušku AK-47 u lice, rekao je da ljudi moraju da shvate da su zdravstveni radnici "tu da leče sve i svakoga, bele, crvene, plave, vladine ili ne". Dodao je, "u određenom trenutku i na vas će stići red za medicinsku negu".

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni Crveni krst: Zdravstveni radnici, radnici i pacijenti izloženi napadima

Izvor: Danas, 03.Maj.2021

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopštio je danas da su "pružaoci zdravstvenih usluga i pacijenti pretrpeli hiljade napada na zdravstvene sisteme" od usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN, 2016. godine, o zaštiti zdravstvenih radnika u zonama sukoba i kraju nekažnjivosti za takve napade.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.