Mediji su tu da hvale vladara

Izvor: Deutsche Welle, 24.Okt.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji su tu da hvale vladara

Na Bliskom istoku vodi se prava medijska borba oko „ispravnog“ tumačenja slučaja Kašogi. Po tome kako različito tumače događaje posebno se ističu katarski i saudijski mediji. To pokazuje da u regionu nema slobode medija.

Lica su im ozbiljna dok gledaju u objektiv foto-aparata. Otac je nešto uzdržaniji od sina. Obojica u crnim ogrtačima, pred crnom pozadinom. „Vladar obaju svetih mesta i krunidbeni princ izražavaju saučešće porodici Džamala Kašogija“, naslov >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << je članka u saudijskim novinama „Al Rijad“. Kralj i princ su telefonom razgovarali sa sinom pokojnika, navodi se dalje u članku, a on je „srdačno“ zahvalio za izraze saučešća.

Ograničavanje štete u slučaju ubistva Džamala Kašogija medijski je u punom jeku. Izražavanje saučešća državnih lidera porodicama žrtve suština je nacionalne kampanje koju prate brojni komentari. Svi redom defanzivni.

Kralj i princ na naslovnoj strani novina „Al Rijad“

Službama bezbednosti dogodila se greška, piše u novinama „Al Rijad“. Za tu grešku se ne izvinjavaju niti pokušavaju da je opravdaju. „Ali želimo da ukažemo na to da je naše mudro rukovodstvo pokazalo hrabrost i volju da bude transparentno time što je objavilo pojedinosti događaja i pre nego su turske vlasti izdale zvanično saopštenje.“ Slučaj će biti predat saudijskom sudu, a prema optuženima će se postupati u skladu sa zakonom, navodi se u članku.

Saudijska Arabija i njeni „neprijatelji“

Novine „Al Rijad“ uverene su u to da će nakon toga splasnuti ogromna medijska pažnja. Od početka se znalo, pišu novine, da će za „brojne neprijatelje“ Kraljevstva slučaj Kašogi biti „dar s neba“. „Oni neće prestati da viču i nariču, sve dok ih neko bude slušao“. To je njihova agenda i zato je, dodaje se u komentaru, jedno bitno: međunarodnoj javnosti predstaviti istinu – barem onima koji hoće da je čuju.

Tekstovi kao taj u „Al Rijadu“ tipični su za saudijske novine, kaže Ginter Mejer, direktor Centra za istraživanje arapskog sveta pri univerzitetu u Majncu. „Na taj način Mohameda bin Salmana štite od paljbe. Predstavlja se da postoje neki tamo navodni krivci, a Bin Salman, izražavanjem saučešća, stavlja do znanja da on s tim slučajem nema ništa. To je uobičajeno u medijima u Saudijskoj Arabiji“, kaže Mejer za DW.

Optužbe iz Katara

Van saudijskih granica, recimo u emiratu Kataru, stvari izgledaju potpuno drugačije. U novinama „Al arabu al džadid“, povezanim s „Al džazirom“, iznose teške optužbe na račun krunidbenog princa i njegovih saradnika. Priznajući da je Kašogi umro u konzulatu Saudijska Arabija pokušava da sačuva obraz, ocenjuje se u katarskim novinama. „Na taj način, međutim, saudijska vlada doživljava potpuni neuspeh. Ona ne može da sakrije da su princ Salman i njegovi sledbenici odlučili da ućutkaju svaki glas koji govori drugačije od njih – otmicom, hapšenjem, masakriranjem ili ubistvom.“

Za takav razvoj događaja su, prema mišljenju novinara „Al arabi al džadid“ krivi američki predsednik Donald Tramp i njegov zet Džared Kušner. Njih dvojica su se hvalili da su s princom Salmanom u Rijadu „postavili svog čoveka“. „Sada u Saudijskoj Arabiji pod princom Salmanom vlada grupa mladih ljudi koja čini sve kako bi svoje protivnike ućutkala.“

Džamal Kašogi

Mediji koje finansira Katar, naročito TV-stanica „Al džazira“, a koja je veoma gledana u arapskom svetu, ne ostavljaju nikakve sumnje, kaže Ginter Mejer. „Ta afera je u svim vestima bila top-tema. Iscrpno se prenose i kritike zapadnog sveta, a sa posebnom pažnjom prati se rasprava u SAD. Tramp se, istina, drži uzdržano, ali članovi Senata i Predstavničkog doma vrše snažan pritisak na predsednika. Ti glasovi, kao i turski, stalno se mogu čuti.“

U arapskom svetu nema slobode medija

Način izveštavanja obeju strana pokazuje pre svega jedno, kaže Mejer: „U znatnom delu arapskih država nema slobode medija.“ Nema više medija koji pišu protiv autoritarnih vladara ili kritikuju njihovo ponašanje. „Ako se neko usudi da to uradi, završiće u zatvoru, ako pre toga na vreme nije pobegao u inostranstvo. O slobodi medija u tim zemljama ne može se govoriti.“ Mediji imaju pre svega jedan zadatak, kaže Mejer: „Oni su tu da hvale i opravdavaju postupke vladara u svojoj zemlji.“

Studio katarske TV-stanice „Al džazira“

Već nedeljama se arapski mediji takmiče oko primata u tumačenju slučaja Kašogi. U centru tog sukoba je pitanje krivice ili nedužnosti princa Mohameda bin Salmana. Dva tabora deli nepremostiva granica: mediji koji smatraju da je Salman kriv, jer je u najmanju ruku znao za planove o likvidaciji Kašogija bez izuzetka su mediji iz zemalja koje su u lošim odnosima sa Saudijskom Arabijom. S druge strane, oni koji brane princa su iz zemalja koje imaju dobre odnose sa tom zemljom.

Nekorektnost na obema stranama

Stručnjak za medije Hafez al Mirazi, koji je radio i za katarsku „Al džaziru“, ali i za Saudijcima sklonu „Al Arabiju“, distancira se od obeju strana kad se radi o slučaju Kašogi. „’Al džazira’ nije korektna u izveštavanju, jer ne otkriva svoje političke motive. S druge strane, ’Al Arabija’ svojim gledaocima zamagljuje činjenice“, kaže Al Mirazi za DW.

Slično stvari vidi i Našat al Akaš, stručnjak za medije na univerzitetu Bir Zajt u Ramali. „Al džazira“ o slučaju Kašogi ne izveštava nepristrano – ta TV-stanica želi da izravna svoje „političke račune“ sa Saudijskom Arabijom. Ali to nije put ka objektivnosti. U svakom slučaju, izveštavanje katarske televizije ipak je pouzdanije od izveštavanja njene konkurencije iz Saudijske Arabije, ocenjuje Al Akaš za DW.

Sve u svemu, zaključuje Ginter Mejer, i saudijski i katarski mediji slede kurs svoje vlade. „Neki mediji možda imaju sedište u Londonu, ali to nema uticaja na njihovo političko usmerenje. Presudno je to ko ih finansira. Oni i u Londonu slede naredbe iz Rijada ili iz Dohe.“

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Mediji su tu da hvale vladara

Izvor: B92, 24.Okt.2018

Na Bliskom istoku vodi se medijska borba oko „ispravnog“ tumačenja slučaja Kašogi. Po tome kako tumače događaje posebno se ističu katarski i saudijski mediji...Lica su im ozbiljna dok gledaju u objektiv foto-aparata. Otac je nešto uzdržaniji od sina. Obojica u crnim ogrtačima, pred crnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.