Mediji: SAD ignorišu dužničku bombu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: SAD ignorišu "dužničku bombu"

PEKING -

Sjedinjene Američke Države ignorišu "dužničku bombu koja otkucava" priznajući poraz u obuzdavanju sve veće zaduženosti zemlje, rekli su kineski državni mediji kritikujući američke Kongres zbog zanemarivanja obaveza prema svetu.

U ponedeljak su republikanci i demokrate u 12-članom kongresnom "super komitetu" rekli da su previše podeljeni da bi rešili budžetski deficit od bilion dolara i nacionalni dug koji je približno jednak privredi SAD.

Kineska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija Sinhua u komentaru zbog tog "pobačaja" okrivljuje političko rvanje pred američku izbornu godinu i kaže da će to zaseniti ionako tanušno poverenje tržišta širom sveta.

"Američko besmisleno domaće politički rvanje" je dokazalo njenu nesposobnost da se "uspravi i ponese svoju odgovornost" kako bi pomoglo da se podstakne održiv i izbalansiran rast u čupavoj svetskoj ekonomiji, navodi agencija.

"Vašingtonske političke elite su obavezne da skupe hrabrosti kako bi deaktivirale dužničku bombu i počele da pokazuju svetu da imaju mudrosti i odlučnosti kako ne bi dalje ugrožavale krhki oporavak globalne ekonomije", piše Sinhua.

Američki zakonodavci nisu uspeli da se dogovore o 1,2 bilijarde dolara smanjenja deficita čime su pripremili scenario za godinu nesigurnosti u poreze i troškove koji mogu dodatno da odvrate investitore već uzdrmane dužničkom krizom u zoni evra.

Američki Kongres je spreman da donese te budžetske uštede kroz automatske rezove troškova za odbranu i domaće programe, ali su neki republikanci obećali da će sprečiti da to pogodi vojsku. Obama je rekao da će staviti veto na svaki pokušaj da se to uradi.

"Političari SAD se nikada nisu stideli da drže lekcije drugim zemljama o globalnoj odgovornosti i sada je poslednji trenutak da one pokažu smisao za istinsko globalno vođstvo", navela je Sinhua u komentaru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SAD ignorišu "tempiranu bombu"

Izvor: Economy.rs, 22.Nov.2011

SAD su ignorisale pretnju "tempirane dužničke bombe" priznanjem poraza u naporima za smanjenje narastajućeg nacionalnog duga, upozorili su danas kineski državni mediji, kritikujući američke kreatore politike zbog zanemarivanja svoje dužnosti i odgovornosti prema svetu.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.