Izvor: B92, 27.Avg.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Rusija provocira Zapad

Zapadni mediji ocenjuju da je rusko priznavanje Južne Osetije i Abhazije potez koji je smišljen da isprovocira Zapad.

Mediji ocenjuju da Zapad, osim korišćenja oštre retorike, malo toga može da učini. Vest da je Rusija priznala nezavisnost gruzijskih oblasti Južne Osetije i Abhazije za trenutak je poremetila potpunu posvećenost američkih medija konvenciji Demokratske stranke u Denveru.

Robin Oukli, urednik Si-En-Ena i poznavalac evropske politike, navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusija želi da u svom komšiluku pokaže da je i dalje bitan faktor, bez obzira na to što su EU i NATO stigli do njenih granica.

"Ovakav potez ima korene i u tome što je veliki broj evropskih zemalja priznao nezavisnost Kosova. Rusija je tada, pokušavajući da pomogne Srbiji, rekla da će to otvoriti Pandorinu kutiju i da će i druge separatističke oblasti tražiti međunarodno priznanje", kaže on.

"Sada Rusija kaže 'Evo, zar vas nismo upozorili, u čemu je sa moralne tačke gledišta razlika između odvajanja Kosova i odvajanja Južne Osetije?’, kaže on.

"Rusi pokušavaju sada da natrljaju nos Zapadu zbog odluke da priznaju Kosovo", kaže Oukli.

Bi-Bi-Sijev reporter navodi da je sada glavno pitanje šta može Zapada da učini. Izveštač zaključuje da, osim oštre retorike, Zapad nema mnogo mogućnosti. Jedna od sankcija eventualno mogla bi da bude bude isključenje Rusije iz G8, grupe najrazvijenijih zemalja, navodi Bi-Bi-Si.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.