Mediji: Rusija nije prihvatila rezultate istrage Izraela

Izvor: N1 televizija, 21.Sep.2018, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Rusija nije prihvatila rezultate istrage Izraela

Rusija nije prihvatila nalaze istrage Izraela o obaranju njenog aviona sirijskim protivavionskim raketama, izvestila je libanska televizija Al Majadin.

Avion je oboren u pokušaju ometanja izraelskog napada iz vazduha kraj lučkog grada Latakije.

Izraelska vojna delegacija je u Moskvi u pokušaju da smanji napetost koji je izazvao taj incident.

Delegacija, predvođena komandantom izraelske avijacije Amikamom Norkinom, ponudila je ruskom kolegi Аndreju Judinu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svoje viđenje, uključujući informaciju koju je Izrael imao pre udara i glavne rezultate istrage koju je počela izraelska vojska.

Dopisnik libanske televizije iz Moskve javio je da su Rusi odbacili izraelske nalaze, na osnovu su kojih Rusija i Sirija odgovorne za obaranje aviona, i zatražile da Izrael sprovede novu istragu, prenose izraelski mediji.

Ruska ambasada u Tel Avivu je na Tviteru navela da akcije izraelske vojske nad Sirijom smatra "neodgovornim i neprijateljskim", i da su izložile ruski avion "opasnosti" i dovele do pogibije 15 ruskih vazduhoplovaca.

Sirijska protivavionska odbrana je pokušavajući da pogodi izraelske avione "F-16" koji su gađali sirijsko postrojenje oružja, greškom oborila veliki, spori ruski izviđački avion Iljušin "Il-20".

Izrael je potvrdio da je izvedeo napad iz vazduha, što inače retko čini.

U saopštenju je navedeno da su u zgradi koju su napali izraelski avioni, bili sistemi za proizvodnju preciznog oružja namenjenog Iranu i libanskom Hezbolahu koji se u sirijskom ratu bore na strani predsednika Sirije Bašara Asada.

Izrael je tvrdio da je ruska vojska unapred bila obaveštena o tom napadu, u skladu s dogovorom dve zemlje o izbegavanju nenamernog sukoba, i da su se njegova četiri borbena aviona već vratila u vazdušni prostor Izraela, kada je oboren ruski avion.

Ruska vojska je, međutim, navela da je o izraelskoj operaciji informisana u "poslednjem minutu", kada više nije bilo vremena da avion odleti na sigurno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je za incident rekao da izgleda kao "lanac tragičnih slučajnih okolnosti" i da Izrael nije oborio ruski avion, što izraelski zvaničnici tumače kao nastojanje da se izgladi spor.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Mediji: Rusija nije prihvatila izveštaj Izraela, napeto

Izvor: B92, 21.Sep.2018

Jerusalim -- Rusija nije prihvatila nalaze istrage Izraela o obaranju njenog aviona sirijskim protivavionskim raketama, izvestila je danas libanska televizija Al Majadin...Avion je oboren u pokušaju ometanja izraelskog napada iz vazduha kraj lučkog grada Latakije. Izraelska vojna delegacija je od juče...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.