Mediji: Mere SAD izazvale lančane reakcije u tehnološkom hladnom ratu oko Huaveja

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2019, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Mere SAD izazvale lančane reakcije u tehnološkom hladnom ratu oko Huaveja

Mere američke administracije izazvale su lančanu reakciju u tehnološkom "hladnom ratu" oko Huaveja sa sve većim brojem kompanija u svetu koje se distanciraju od kineskog telekomunikacionog giganta, dok finansijska tržišta beleže gubitke, pišu američki i evropski mediji prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Huavej se suočio s novim pretnjama po svoje poslovanje pošto su neke evropske firme počele da slede američku tehnološku industriju u suspendovanju poslovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << s kineskim telekomunikacionim gigantom, piše Vašington post.

Posle odluke Trampove administracije da Huavej stavi na crnu listu, uz obrazloženje da je ta kompanija potencijalna bezbednosna pretnja i da svojom telekomunikacionom opremom može špijunirati druge zemlje, Gugl i druge kompanije su, ukazuje Vašington post, suspendovale poslovanje s Huavejem, izazivajući lančanu reakciju i kod neameričkih kompanija.

Huavej je sa 105 milijardi dolara prihoda u celom svetu drugi najveći proizvođač mobilnih telefona, posle Samsunga, i najveći je prodavac opreme za bežičnu mrežu pete generacije, ali spor s Vašingtonom dovodi kompanije i vlade širom sveta u nezgodnu poziciju, primoravajući ih da se otuđe od SAD ili od Kine, navodi list.

Huavej počinje da oseća pritisak SAD u Velikoj Britaniji i Japanu pošto njegovi poslovni partneri otkazuju saradnju suočeni s ograničenjima iz Vašingtona, ocenjuje Volstrit džurnal i ukazuje da su pored velikih mobilnih operatera od kineskog giganta počeli da se distanciraju i proizvođhači opreme.

Pored dva britanska mobilna operatera, BT grup i Vodafon koji su ograničili ponudu telefona Huavej u svojim paketima, i proizvođač čipova iz Velike Britanije Arm Holding PLC suspendovao je poslovanje s tom kompanijom.

Volstrit džurnal ukazuje da je Huavej, pored toga što je među najvećim proizvođačima telekomunikacione opreme i pametnih telefona, takođe i jedan od najnaprednijih kineskih proizvođača poluprovodnika. Ta tehnologija je nacionalni prioritet za Peking, dodaje list, a licence Arma su ključne osnove planova za čipove koje pravi Huavej.

Posle naloga ministarstva trgovine SAD da kompanije koje žele da izvoze američku tehnologiju Huaveju moraju tražiti dozvolu koja će, po svemu sudeći, teško biti odobrena, nekoliko američkih snabdevača – Kvalkom, Lementum i Analog divajses, suspendovali su isporuke.

Arm je prva neamerička kompanija koja se distancirala od Huaveja. Nemački proizvođač čipova Infineum takođe je saopštio da će prekinuti isporuke nekih komponenti zbog njihovog američkog sadržaja, piše Volstrit.

Obustavi isporuka Huaveju pridružio se i japanski Panasonik, dok brojne kompanije za poluprovodnike iz trećih zemalja pokušavaju da ustanove da li će njihova upotreba opreme napravljene u SAD, softvera ili patenata biti predmet američkih ograničenja, piše Fajnenšel tajms.

Prema smernicama iz Vašingtona, objašnjava britanski list, snabdevači iz trećih zemalja za entitete na crnoj listi treba da traže licence ako američki sadržaj prevazilazi 25 odsto vrednosti proizvoda ili usluga, mada ostaje nejasno da li Vašington u tu računicu uključuje i mašine napravljene u SAD.

S druge strane, olakšanje za Hauvej je došlo sa saopštenjem tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova po ugovoru, da će nastaviti isporuke Huavejevom ogranku za čipove, čime je Huavej izbegao najgori scenario u kojem poluprovodnike koje je kupovao iz SAD ne bi mogao da zameni proizvodima koje sam pravi.

Posle odluke Panasonika da se pridruži listi kompanija koje ograničavaju saradnju s Huavejom, akcije te kompanije su pale jedan odsto, piše Gardijan.

Sa sve više kompanija koje slede američku zabranu, što bi se moglo uobličiti kao tehnološki hladni rat, ukazuje britanski list, akcije na šangajskoj berzi su pale 1,5 odsto na skoro najniži nivo od februara, dok je široki indeks MSCI azijskopacifičkih akcija izvan Japana pao 0,9 odsto, dostigavši najniži nivo u četiri meseca.

S druge strane, američka zabrana poslovanja s Huavejom bi mogla biti Pirova pobeda ili čak i podriti američke interese, ako bude loše sprovedena, ukazuje u Forin polisiju analitičarka za nove tehnologije i kinesku vojsku Elsa Kania i ocenjuje da je zasad nejasno kako će biti sprovedene Trampova izvršna naredba koja zabranjuje izvoz "stranim neprijateljima" i stavljanje Huaveja na crnu listu.

Vlada SAD opravdano reaguje na realnu pretnju po ključnu infrastrukturu SAD i ima dovoljno razloga da se Huaveju zabrani uključivanje u mreže u SAD, ali će mnogo značiti s koliko kredibiliteta, objektivnosti i transparentnosti će to biti urađeno, podvlači Kania, dodajući da je od suštinskog značaja koordinacija sa zemljama sa sličnim bojaznima, koje možda ne vide Kinu kao otvorenog "neprijatelja".

Postoji mišljenje da su nove mere administracije samo deo šire strategije u trgovinskim pregovorima, što može dalje podriti kredibilitet SAD, ukazuje Kania. Ona dodaje da će, ako Trampova administracija ublaži ili potpuno poništi odluku o Huaveju, kao što je 2017. uradila s kineskom kompanijom ZTE, to umanjiti ozbiljnost veoma realnih pretnji od Huaveja, dok će osnažiti tvrdnje te kompanije i kineske vladine propagande, da je mera Vašingtona čisto "politička", a ne zasnovana na realnim bezbednosnim bojaznima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ko je sve okrenuo leđa Huawei kompaniji i ko nije

Izvor: Mondo, 24.Maj.2019

Mediji: Mere SAD izazvale lančane reakcije u tehnološkom hladnom ratu oko Huawei kompanije. Zabrana “srušila“ brze, a analitičari upozoravaju na Pirovu pobedu i druge scenarije zbog Huawei zabrane...Mere američke administracije izazvale su lančanu reakciju u tehnološkom "hladnom ratu" oko...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.