Medalje za iranske vojnike koji su zarobili američke mornare

Izvor: RTS, 31.Jan.2016, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalje za iranske vojnike koji su zarobili američke mornare

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei nagradio je medaljama petoricu komandanata mornarice koji su ranije ovog meseca zarobiti deset američkih mornara.
Hamnei, koji je rekao da bi Iran trebalo da ostane oprezan u odnosima sa SAD uprkos nedavnom nuklearnom sporazumu, nagradio je medaljom Pobede admirala Ali Fadavija, kao i četiri komandanta koji su zarobili devet muškaraca i jednu ženu.

Medalju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ranije dobijali ratni heroji, vojni komandanti i političari, pogotovo oni koji su bili uključeni u osmogodišnji rat Irana i Iraka tokom osamdesetih godina prošlog veka.
Američki mornari zarobljeni su 12. januara nakon što su njihova dva patrolna broda ušla u iranske vode, na putu od Kuvajta do Bahreina.
Mornari su pušteni dan pošto su zarobljeni na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, gde iranska revolucionarna garda ima bazu.
Teheran je mornare optužio za špijunažu, ali je admiral Fadavi kasnije objavio da su američki moranari bili pogrešno usmereni zbog pokvarenog navigacionog sistema, te da nije bilo špijunskih namera.
I ranije se dešavalo da iranske snage zarobe tuđe vojnike, pa su tako u martu 2007. Iranci zarobili 15 britanskih službenika u plovnom putu koji razdvaja Iran od Iraka.
Oni su bili zarobljeni 13 dana, a za to vreme među dvema državama trajala je ozbiljna diplomatska kriza.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Iran: Hamnei odlikovao komandante

Izvor: Blic, 31.Jan.2016

Iranski verski lider ajatolah Ali Hamnei odlikovao je danas petoricu komandanata počasne garde koji su priveli deset američkih vojnika u Persijskom zalivu...Hamnei je dodelio medalju admiralu Aliju Fadaviju i jošš četvorici komandanata, prenele su agencije...Pored toga, Hamnei je odobrio i veći...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.