Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 05:31

Matarela prihvatio drugi mandat na mestu predsednika Italije, očekuje se glasanje u parlamentu

Italijanski predsednik Serđo Matarela saglasio se danas da prihvati drugi mandat na poziciji šefa italijanske države. Očekuje se glasanje u parlamentu.
Ministarka za regionalne poslove Marijastela Gelmini izjavila je da spremnost predsednika Serđa Matarele da služi drugi mandat, koji je tražila ogromna većina političkih stranaka, pokazuje njegov osećaj odgovornosti i privrženost zemlji i njenim institucijama.

Novo glasanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za koje se očekuje da će biti definitivno, očekuje se u svakom momentu, javlja dopisnik RTS-a. 
Vladajuće stranke u Italiji predložile su ranije danas aktuelnom predsedniku da nastavi da obavlja funkciju i u drugom mandatu, nakon što iz nekoliko pokušaja parlament nije uspeo da izglasa novog šefa države, izjavio je Roberto Speranca iz levičarske partije Slobodni i jednaki (LEU).
"To je velika radost", rekao je Speranca novinarima nakon sastanka šefova vladajuće koalicija.
I premijer Mario Dragi zatražio je od Matarele da ostane na mestu predsednika još jedan mandat.
On je naveo da je Dragi kazao Matareli da treba da ostane na funkciji "za dobro i stabilnost zemlje".
Silvio Berluskoni, koji se i dalje nalazi u bolnici "San Rafaele" u Milanu, izjavio je da je vodio dug telefonski razgovor sa Matarelom izražavajući mu svu svoju podršku.
Mateo Salvini, predstavnik Lige ocenio je da je nemoguće nastaviti na ovaj način i da je dobro da Matarela ostane kao predsednik, a Dragi kao premijer.
Serđo Matarela je bio sudija Ustavnog suda, poznat je po borbi protiv mafije i reputaciji čoveka od integriteta.
Nekoliko puta je bio na ministarskoj dužnosti u vladama i desnog i levog centra.
Prvi put je za predsednika Italije izabran 2015. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.