Masovni protesti u Južnoj Koreji: Građani zahtevaju hitnu ostavku predsednice, čeka se odluka suda! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 04.Mar.2017, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovni protesti u Južnoj Koreji: Građani zahtevaju hitnu ostavku predsednice, čeka se odluka suda! (FOTO)

Desetine hiljada demonstranata protestuje i danas tražeći ostavku južnokorejske predsednice Park Geun Hje, dok se čeka konačna odluka sudija Ustavnog suda o skandalu koji već mesecima potresa tu zemlju.

현재 광화문 상황.jpg#촛불집회 #광화문 #탄핵인용 #Impeach #Protest #Seoul #Southkorea pic.twitter.com/KXfOfQgwsm

Demonstranati nose transparente na kojima je prikazana predsednica u zatvorskoj uniformi i uzvikuju "Ustavni sud da odmah opozove Park", >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prenosi AFP.

Huge protest urges scandal-hit South Korea president to quit https://t.co/BV10p90vxP pic.twitter.com/3vuMmAXpoS

Nekoliko ulica dalje održavaju se manji protesti kojima se traži da sud povuče optužbe protiv "jadne nevine predsednice".

Mass South Korea rallies as final Park impeachment ruling looms - latest with pics by @edwardesjones https://t.co/JEIcATbVS3 pic.twitter.com/Ma8802wowy

Učesnici tog protesta su, navodi AFP, mahom sredovečni i stariji građani koji nose transparente na kojima traže od vojske da "ustane i raspusti parlament".

Malezija proterala ambasadora Severne Koreje!

Predsednicu Park opozvao je parlament u decembru 2016. godine zbog skandala koji je izbio kada je otkriveno da je zloupotrebila položaj, a tu odluku treba da potvrdi i Ustavni sud.

SOUTH KOREA CORRUPTION - Rival protests in Seoul for and against Park as impeachment decision nears https://t.co/wOzFiP3cqb

Predsednica Park, koja se trenutno "krije" u predsedničkoj palati i kojoj su suspendovane moći, izrazila je "zakasnelo žaljenje" na saslušanju pred Ustavnim sudom u ponedeljak, a konačna odluka očekuje se u martu.

Lokalni mediji navode da bi ta odluka mogla biti doneta sledeće nedelje, a njeni advokati podvukli su da ona nije bila svesna da čini išta loše i optužili njenu prijateljicu Čo Sun Sil, koja se sumniči da je zahvaljujući vezama sa predsednicom "primoravala" lokalne firme da donacije uplaćuju na račun njene neprofitne fondacije.

Na taj nači, na račun njene fondacije uplaćeno je 70 miliona američkih dolara.

Malezija oslobodila osumnjičenog za ubistvo Kim Džong-nama!

Kako se navodi, za konačnu odluku Ustavnog suda, potrebno je odobrenje šest sudija, nakon čega bi bili zakazani predsednički izbori u roku od 60 dana.

Ukoliko odbiju njenu ostavku Park će se vratiti na posao i ostati do kraja mandata u februaru 2018. godine.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.