Masovna hapšenja Kurda u Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovna hapšenja Kurda u Turskoj

ANKARA -

Turska policija uhapsila je danas više od 50 lica širom zemlje koja su osumnjičena da imaju veze kurdskim militantima koji se oružjem bore za autonomiju svoga naroda.

Prema izveštajima lokalnih medija, hapšenja su izvršena u Dijarbakiru, Ankari i Burasi i među njima je najviše pravnika. Ovo je nastavak istrage započete pre dve godine.

U međuvremenu protiv mnogih Kurda, uključujući i više gradonačelnika, vodi se sudski postupak. Oni se sumnjiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da podržavaju u Turskoj zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja skoro tri decenije vodi oružanu borbu za autonomiju svog naroda.

Policija je uhapsila i nekoliko članova prokurdske Partije mira i demokratije koja ima 30 poslanika u parlamentu, javile su agencije.

U sličnoj akciji prošlog meseca uhapšeno je 100 lica i protiv njih se već vodi sudska istraga.

U Turskoj PKK optužuju za separatizam i terorizam, dok pripadnici te zabranjene partije tvrde da se bore za autonomiju svoga naroda.

U oružanim sukobima koji su počeli 1984. godine dosad je poginulo više od 40.000 lica - pripadnika snaga bezbednosti, kurdskih pobunjenika a najviše civila.

PKK je na listi terorističkih organizacija u Turskoj, zemljama Evropske unije i Amerike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska: Hapšenja pod optužbom za povezanost s PPK-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2011

Turska policija uhapsila je nekoliko desetaka osoba zbog sumnje da su povezani s kurdskim pobunjenicima. Mediji su javili da je uhapšeno 70 ljudi i  to u racijama izvršenim u nekoliko gradova, medju kojima su  Istanbul, Izmir i Bursa. Uhapšeni se dovode u vezu sa zabranjenom Radničkom partijom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hapšenje Kurda u Turskoj

Izvor: RTS, 22.Nov.2011

Uhapšeno više od 50 osoba u Turskoj koje su osumnjičene za povezanost sa kurdskim militantima. ..Turska policija uhapsila je više od 50 lica širom zemlje koja su osumnjičena da imaju veze kurdskim militantima koji se oružjem bore za autonomiju svoga naroda...Prema izveštajima lokalnih medija,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.