Izvor: B92, 18.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marks u novom programu SPD-a

Beograd -- U novom partijskom programu SPD-a demokratski socijalizam više puta se pominje kao cilj kojem teži nemačka socijaldemokratija.

Novi partijski program Socijaldemokratske partije Nemačke, koja u Berlinu vlada zajedno sa konzervativcima, dat je na uvid novinskoj agenciji DPA, pa su nemački mediji preneli njegove najznačajnije delove. Tekst su napravili potpredsednici stranke, pripadnici levog krila. O ponuđenom tekstu treba da se raspravlja i glasa na partijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kongresu koji se održava narednog meseca u Hamburgu.

"Demokratski socijalizam za nas ostaje vizija slobodnog, pravednog i solidarnog društva, čije je ostvarenje za nas trajni zadatak", navodi se u tekstu čiji su delovi objavljeni i čiji su autori potpredsednici SPD-a Andrea Nales i Volfgang Tirze, pripadnici levog krila partije, kome pripada i generalni sekretar partije Hubertus Hajl.

Pored višesterukog isticanja "demokratskog socijalizma" kojem teži socijaldemokratija, navodi se i da "marksistička društvena analiza" spada u korene SPD-a.

Pored nje se kao koreni SPD-a još navode i humanizam, prosvetiteljstvo, hrišćanska etika i iskustva radničkog pokreta.

U januaru je stranka već načinila takozvani "Bremenski nacrt programa", a troje političara trebalo je da ga doteraju i skrate. U prvoj verziji programa se, međutim, "marksistička društvena analiza" nije pominjala.

U prerađenom programu je sada više prostora dobila i oštra kritika kapitalizma. Navedeno je da "globalni kapitalizam zaoštrava stare i stvara nove nepravde" zbog čega socijaldemokratija mora da traži "socijalno prihvatljive odgovore" na njih.

Pored toga, umesto ranije pominjane "socijalne države sa preventivnom dimenzijom", sada je u prvi plan stavljena "država blagostanja" sa zajemčenim socijalnim davanjima i neotuđivim pravima.

Sve navedene ideje sporne su i u samoj stranci jer nasuprot levice stoji reformska struja oko ministara finansija i spoljnih poslova, Pera Štajnbruka i Franka Valtera Štajnmajera, koja želi obnovu stranke i orijentaciju na "skandinavske uzore" u nadu da će time učiniti SPD primamljivim za veći broj birača.

U prvim analizama programa navodi se, uz napomenu da stranačka rasprava i glasanje tek predstoje, da se SPD okreće ponovo ulevo i napušta liniju "centra" i "trećeg puta", koju je bio odredio nekadašnji šef stranke i savezni kancelar Gerhard Šreder.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da SPD trenutno uživa poverenje samo oko 25 odsto birača. Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel, sa kojom socijaldemokrate vladaju u Berlinu, ima simpatije čak 40 odsto glasača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.