Manifest bolesnog studenta

Izvor: Blic, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifest bolesnog studenta

Pre nego što je u ponedeljak pobio 32 osobe na Univerzitetu „Virdžinija tek", a zatim sebi oduzeo život, student iz Južne Koreje Čo Seung Hui postarao se da njegova poruka ode u svet. Nakon što je ubio dvoje ljudi u spavaonicama Univerziteta, a pre nego što se uputio u zgradu „Noris hola" da počini masovno ubistvo, Hui je poštom poslao paket američkoj TV stanici En-Bi-Si pun video materijala, fotografija i sa oproštajnom porukom. I dalje je nejasno kako je uspeo to da uradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između dve pucnjave.

„Imali ste sto milijardi šansi i načina da izbegnete ovo što se dogodilo. Ali odlučili ste da prospete moju krv. Saterali ste me u ćošak i niste mi ostavili nikakav izlaz. To je vaša odluka. Sada imate krv na rukama koju nikada nećete oprati", rekao je Hui u jednoj od poruka.

Prva pucnjava se dogodila u 7.15 sati po lokalnom vremenu u studentskom domu (ubijene dve osobe), a druga dva sata kasnije u univerzitetskoj zgradi (ubijeno 30 osoba). Paket je poslat u 9.01, znači između ta dva događaja. U jednom od ukupno 27 kratkih video klipova Hui spominje i „mučenike Erika i Dilana", što se odnosi na Erika Harisa i Dilana Klebolda, učenike koji su počinili masakr u Srednjoj školi „Kolumbajn" 20. aprila 1999. kada je ubijeno 13 osoba.

U poruci Hui izražava ogorčenost i na decu bogataša:

„Imali ste sve što ste želeli. 'Mercedesi’ vam nisu bili dovoljni, derišta! Zlatne narukvice vam nisu bile dovoljne, snobovi! Votka i konjak vam nisu bili dovoljni. Sve je to bilo nedovoljno da ispuni vaše hedonističke potrebe. Imali ste sve."

U paketu se nalazilo i nekoliko fotografija na kojima Hui pozira sa čekićem i nožem. TV stanica je poslala paket u FBI.

Sud u Virdžiniji Huija ranije proglasio mentalno bolesnim, jer „predstavlja pretnju za sebe i za okolinu".

Ništa od bolje kontrole oružja u SAD

Suprotno očekivanjima, pitanje kontrole oružja u SAD nije se našlo u žiži javnosti posle masakra u Virdžiniji. Predsednik SAD Džordž Buš je posle masakra izjavio da sada nije vreme da se pokreće pitanje kontrole oružja. „Sada nije vreme da pokrećemo to pitanje, jer moramo da budemo sigurni šta se dogodilo i pomognemo onima koji su ostali bez najbližih", rekao je Buš.

Poredio sebe sa Isusom

„Vandalizovali ste moje srce, iskidali moju dušu i spalili savest. Mislili ste da uništavate život još jednom patetičnom momku. Zahvaljujući vama, umirem kao Isus Hrist, da inspirišem generacije slabih i bespomoćnih. Da li znate kakav je osećaj kada vam pljuju u lice? Da li znate kako je biti spaljen živ? Nikada tokom svog života niste osetili ni trunku bola. Nisam morao ovo da uradim. Mogao sam da odem, ali nisam želeo više da bežim. Kada je vreme došlo, uradio sam to. Morao sam."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.