Mandelin portret prodat za 200.000 dolara

Izvor: Press, 03.Dec.2013, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandelin portret prodat za 200.000 dolara

Novac od prodaje biće poklonjen Svetskom fondu za zaštitu prirode (WWF) i dečjoj bolnici koja se trenutno gradi u Johanesburgu i koja će nositi ime slavnog južnoafričkog borca protiv aparthejda.
Portret, na kojem je Mandela prikazan zagledan u ogledalo, deo je serije od 21 portreta istaklnutih Južnoafrikanaca, rad fotografa Adrijana Steirna.
"Želeo sam da Madiba drži ogledalo kako bismo videli čoveka koji se osvrće na svoj život, dok se mi osvrćemo na njegovu zaostavštinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i svoju budućnost", rekao je Steirn.
Ostale fotografije, među kojima su portreti južnoafričkog nadbiskupa Dezmonda Tutua i bivšeg južnoafričkog predsednika F. V. De Klerka, biće ponuđeni na licitaciji u martu 2014. Sav prihod od njihove prodaje biće namenjen dobrotvornim organizacijama.
Kupac Mandelinog portreta, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za AP da mu je "čast da poseduje fotografiju čoveka koji je postao ikona i jedan od najvećih svetskih državnika ikad".
Nakon duže hospitalizacije, Mandela (95) se ponovo nalazi u svom domu u Johanesburgu. Njegovo stanje je i dalje kritično, ali stabilno.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.