Malta spasila 70 migranata sa mora, obustavlja spasavanja zbog pandemije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2020, 18:57

Malta spasila 70 migranata sa mora, obustavlja spasavanja zbog pandemije

Malta je spasila i na svoju obalu dovela 70 migranata koji su ušli u njene vode nakon pet dana provedenih na otvorenom moru.

Malteška vlada je nakon te operacije navela, međutim, da će zbog pandemije koronavirusa obustaviti dalje spasavanje migranata koji se pojave na moru.

Dodali su da su resursi za sprovođenje zakona i oružane snage fokusirani na borbu protiv širenja virusa, od kog je u toj zemlji od 7. marta zaraženo oko 350 osoba, a luke i aerodromi su zatvoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za putnički saobraćaj zbog vanrednog stanja.

"Zbog tog pritiska, smatramo da malteške vlasti nisu u stanju da garantuju spasavanje ilegalnih migranata sa bilo kog broda, čamca ili drugog plovila, niti da obezbede 'sigurno mesto' na malteškoj teritoriji bilo kojoj osobi spasenoj na moru", navodi se u saopštenju Vlade.

Međunarodna organizacija za migracije navela je da je ove sedmice iz Libije krenulo više od 500 migranata.

Italija je takođe zatvorila svoje luke za spasilačke brodove koji nisu pod italijanskom zastavom, navodeći kao opravdanje strahovanje od širenja virusa.

Zbog toga je Italija odbila zahtev za pristajanje "Alana Kurdija", nemačkog broda za spasavanje koji je iz vode izvukao 150 migranata i još traži luku.

Libijska obalska straža našla je oko 280 migranata na moru, ali im je zabranjen ulazak u glavni grad Tripoli.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Malta spasila 70 migranta, obustavlja dalje misije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2020

Malta je spasila i na svoju obalu dovela 70 migranata koji su ušli u njene vode nakon pet dana provedenih na otvorenom moru, saopštila je malteška vlada. Međutim, kako su naveli, dalje spasavanje migranata koji se pojave na moru će se obustaviti zbog pandemije korona virusa. "Zbog tog pritiska,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.