Malo troše, više pamte

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo troše, više pamte

"Intel" je nedavno prikazao dugo očekivanu porodicu procesora koje odlikuje mala potrošnja struje. Do sada su bili poznati pod radnim imenom Penryn, a očekuje se da pruže bolju podrška grafičkoj obradi podataka i zahtevnoj virtualizaciji.

Kompanija je već ugovorila isporuku u izdanjima (verzije) Xeon i Core 2 velikom broju proizvođača računara – "Hjulit-Pakard" i "Lenovo" su najavile poslovne stone računare sa četvorojezgarnim procesorima Penryn Xeon 5400, uskoro će isto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << učiniti još neke.

Procesori Penryn se prozvode 45-nanometarskim tehnološkim procesom, u kojem je prevladano tzv curenja struje, tako da su sastojci na čipu manji i troše manje energije od današnjih 65-nanometarskih. Najbrži iz ove serije trošiće manje od 120 vati (W), a potrošnja za prenosive računare, koji će se pojaviti početkom 2008. godine, biće samo 25 vati. Današnji procesori u prenosivim računarima, inače, troše 35 vati struje, kako prenosi časopis "Mikro".

Osim manje potrošnje, novi čipovi imaće brži radni takt i više keš memorije, što će im u grafičkim aplikacijama poboljšati odlike za 40 do 60 odsto. Nove instrukcije će, takođe, ubrzati obradu video signala visoke definicije.

Poboljšanja u hardveru uticaće i na virtualizaciju – virtuelne mašine će raditi do 75 posto brže, a za pasionirane igrače je pripremljen procesor Core 2 Extreme QX9650 s četiri jezgra i velikom keš memorijom.

Pojava ovih čipova predstavlja novo poglavlje u proizvodnji – prvi put su primenjeni tranzistori s kapijom (gate) od metala visoke vrednosti, tako da je bitno smanjen odliv struje. Osim toga, u procesoru nema olova, a do sredine sledeće godine trebalo bi da budu uklonjeni i halogeni elementi, čime će ispuniti visoke ekološke zahteve.

U novembru se pojavilo 12 novih procesora Xeon 5400 s četiri jezgra, radnih taktova od 2 i 3,2 gigaherca (GHz), sa 12 megabajta (MB) keš memorije, a u decembru još tri Xeon 5300 s dva jezgra, čiji će radni takt biti do 3,4 GHz i 6 MB keš memorije.

U prvom tromesečju sledeće godine počeće prodaja novih procesora Core 2 Duo i Core 2 Quad za stone računare, a i Core 2 Extreme i Core 2 Duo za prenosive računare. U toku 2008. trebalo bi da bude prikazan i 45-nanometarski procesor za ultraprenosive računare, ali datum pojavljivanja još nije utvrđen.

Stručnjaci smatraju da procesori Penryn donose znatan napredak u odnosu na sadašnje 65-nanometarske i da će mnogi korisnici požuriti da ih što pre nabave. Još veći tehnološki boljitak omogućiće procesori Nehalem, najavljeni za sledeću godinu. Preteča je prikazana nedavno u San Francisku, a proizvodiće se 32- nanometarskim tehnološkim procesom i imaće još bolji odnos procesorske snage i potrošnje energije, što omogućuje nova arhitektura QuickPath Interconnect. Čipovi Nehalem imaće ugrađen memorijski kontroler i bolje veze između sistemskih delova (komponenti).

Cena 45-nanometarskih Xeona se kreće od 177 do 1.279 dolara za pakovanje od 1.000 komada, zavisno od modela, a za Core 2 Extreme QX9650 iznosi 999 dolara (isto 1.000 primeraka).

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.