Malo bolji od prethodnika

Izvor: Politika, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo bolji od prethodnika

"Nikon" je nedavno predstavio novu seriju amaterskih digitalnih fotoaparata; iako su drugačije oblikovani, veoma su slični starim

Prošle godine "Nikon" je amaterske digitalne fotoaparate podelio u dve serije – L i P, pri čemu prva obuhvata jednostavnije, dok je druga bolje opremljena, s više naprednih opcija, ali primetno skuplja.
Prvi modeli serije L već su dobili naslednike, a najbolji među njima, COOLPIX L1, zamenjen je modelom L5. Međutim, neki nedostaci su ostali.
Kućište >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je dobilo zaobljen oblik s rukohvatom na levoj strani, iako on ne doprinosi mnogo ergonomičnosti: isuviše je blizu objektiva, tako da za prste nije ostalo dovoljno mesta, pa ćete često morati da koristite drugu ruku.

Uz nov izgled, fotoaparat je ostao bez optičkog tražila, tako da je korisniku preostao samo dobro osvetljen 2,5-inčni ekran.

Umesto tražila stavljen je blic. Zbog male veličine on, na prvi pogled, ne uliva mnogo poverenja, mada izgled vara – domet je za ovu klasu natprosečnih pet i po metara, ostaje samo da pazite da se dve AA baterije ne istroše prebrzo.

U odnosu na stari L1, COOLPIX L5 je dobio megapiksel više, pa ih sada ima sedam. Nažalost ne i bolju optiku – dobra strana objektiva je to što može da zumira pet puta, a lošu čine zamućenja u uglovima i aberacije u većem delu područja žižnih daljina; u makrorežimu predmetu snimanja možete prići do pet santimetara.

Budući da je namenjen amaterima, ne treba očekivati mnogo naprednih opcija: proizvođač je naglasio jednostavnost upotrebe, zato ručno podesivih parametara gotovo da nema. Umesto toga postoji veliki broj unapred definisanih režima i kratko objašnjenje za svaku opciju.

"Nikon" je kao i do sada podržao snimanje u kratkim serijama i izbor najboljeg snimka, a na raspolaganju je i pravi rafalni režim koji nije mnogo brz. Amaterima će odgovarati i opcija Face Priority koja je velika pomoć pri slikanju portreta i uobičajena D-Lighting čijom zaslugom snimci u senci neće biti previše tamni.

Neprijatno iznenađenje predstavlja odluka da se smanji kapacitet unutrašnje memorije na samo 8 MB (jeftiniji modeli u seriji imaju više) u koju ne mogu da stanu više od dva snimka vrhunskog kvaliteta i rezolucije – to će vas naterati da bez oklevanja kupite SD karticu većeg kapaciteta; nismo bili u prilici da isprobamo kompatibilnost s novim tipom SDHC, ali se one ne pominju u dokumentaciji.

COOLPIX L5 je pokazao napredak i u snimanju videa: podržane su sve tri standardne rezolucije, sa zvukom i 30 slika u sekundi.

Koncepcija govori da je ovaj digitalni fotoaparat namenjen amaterima koji ištu malo više zuma od proseka, bez mnogo zalaženja u teoriju fotografije. Ukoliko želite više naprednih opcija, pogledajte modele serije P; ako tražite privlačan izgled, serija S je bolje rešenje.

U oba slučaja moraćete da zavučete ruku duboko u džep, što sa serijom L nije slučaj.

Bojan Stanojević

[objavljeno: 27.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.