Maliki osudio što islamisti prete hrišćanima da promene veru ili umru

Izvor: Press, 20.Jul.2014, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maliki osudio što islamisti prete hrišćanima da promene veru ili umru

Malikijeva izjava je usledila dan nakon što je istekao rok koji su islamisti iz grupe Islamska država dali hrišćanima u gradu Mosul koji je pod kontrolom islamista da pređu u islam ili plate smrću, prenosi AP.

Većina hrišćana odlučila je da napusti Mosul i pređe u obližnji region koji kontrolišu Kurdi i kurdske snage bezbednosti.

"Ono što radi teroristička banda našim hrišćanskim sugrađanima u provinciji Nineveh i njihova agresija na crkve svedoči van svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sumnje o kriminalu ekstremista i terorističkoj prirodi njihove grupe", naveo je Maliki u saopštenju.

Papa Franja izrazio je ranije danas zabrinutost zbog hrišćana koji su bili prisiljeni da pobegnu iz Mosula, drugog po veličini iračkog grada, u kojem su oni vekovima živeli.

Poglavar rimokatoličke crkve je u svom tradicionalnom blagoslovu rekao da će se moliti za iračke hrišćane koji su "progonjeni, jureni, prisiljeni da napuste kuće bez mogućnosti da išta ponesu sa sobom", rekao je papa.

Hrišćani su ove sedmice napustili Mosul nakon što im je dat ultimatum da pređu u islam, plate porez ili će se suočiti sa smrću. To je bio poslednji egzodus hrišćana iz tog grada u kojem njihova zajednica datira iz prvih vekova hrišćanstva, preneo je AP.

Franja je takođe pozvao na dijalog u rešavanju oružanih sukoba širom sveta, posebno na Bliskom istoku i Ukrajini, istakavši da "nasilje ne može da se prevlada nasiljem. Nasilje se prevladava mirom", rekao je papa.

Ekstremisti su prošlog meseca upali u Mosul i preuzeli kontrolu nad većim delom Nineveha, kao i nad delovima četiri okolne iračke provincije, u okviru ofanzive koja je primorala stotine hiljada ljudi da napuste domove i izazvala zabrinutost međunarodne zajednice.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.