Mali Poljaci će učiti u školi da je abortus ubistvo

Izvor: Blic, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Poljaci će učiti u školi da je abortus ubistvo

Poljski mališani će ubuduće u školi na časovima biologije učiti da je veštački prekid trudnoće ubistvo, najavio je ministar prosvete, lider nacionalističke Lige poljskih porodica (LPR) Roman Gjertih.

"Svi će obavezno na časovima biologije učiti o zaštiti života. Svako dete treba da sazna da je abortus ubistvo. Omladina treba da sazna na čemu sa zasniva ubijanje nerođene dece", rekao je Gjertih u intervjuu za današnje izdanje lista "Naš đenjik".

Poljska je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još pri ulasku u Evropsku uniju, a i na poslednjem samitu Unije u Briselu, o reformi evropskih institucija zadržala sebi pravo da njeni zakoni budu nadređeni evropskim u oblasti javnog morala.

Pored pitanja veštačkih prekida trudnoće, koje su bezuspešno ovog proleća pokušali potpuno da zabrane Gjertihovi ultrakatolički nacionalisti i deo vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda premijera Jaroslava Kačinjskog, glavni razlog za odbijanje evropske legislative je odnos prema homoseksualcima.

"Nama je stalo do toga da nam na osnovu Povelje osnovnih prava Unija ne nameće zakone u oblasti morala i običaja. Da nas ne teraju na to da u Poljskoj dozvolimo brakove homoseksualaca pa još sa pravom da usvajaju decu", objasnio je premijer Kačinjski.

Ministar prosvete naglasio je da u oblasti morala, pre svega kada je reč o zaštiti života od samog začeća naglasak treba da bude na vaspitavanju novih generacija u tom duhu, iako podržava da se takva široka zaštita reguliše i zakonom.

Prema sadašnjim zakonima veštački prekid trudnoće je u Poljskoj dozvoljen samo ukoliko bi trudnoća ugrozila zdravlje i život majke, ukoliko je posledica silovanja ili je plod teško oštećen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.