Mala kancelarija

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala kancelarija

Najmanji "pametni" na tržištu

Donedavno je smanjivanja dimenzija mobilnih telefona, prevashodno, važilo među standardnim modelima, sada je došao trenutak da smršaju i "pametni".

Samsung i320 je, svakako, najmanji "pametni telefon" na tržištu. Elegantno dizajnirano telo je, i pored malih dimenzija, veoma kvalitetno izrađeno. Ekran je postavljen horizontalno, što je karakteristika koja se u poslednje vreme često sreće na "Samsungovim" telefonima. Može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prikaže 65.000 boja, a kvalitet slike je odličan, čak u uslovima direktne sunčeve svetlosti.

Na poleđini je smeštena kamera koja u uslovima dnevnog osvetljenja posao obavlja veoma dobro; ukoliko uslovi nisu idealni za slikanje, rezultati su daleko od sjajnih. Kamera pruža odličan kvalitet video-snimaka u rezoluciji 320x240 tačaka. Ugrađena su dva zvučnika, čija je namena reprodukcija stereo zvuka, no kvalitet nije sjajan.

Telefon je zasnovan na procesoru Intel PXA272, što donekle čudi s obzirom na to da "Samsung" proizvodi sopstvene procesore namenjene džepnim uređajima. Poseduje 192 MB memorije, od kojih je dostupno nešto preko 170 MB. MicroSD slot za memorijsko proširenje obezbeđuje da mesta uvek ima dovoljno.

Kompanija se odlučila za operativni sistem Windows Mobile u verziji 5.0. Uz uređaj stiže veliki broj korisnih programa, poput alatki za pregledanje Word, Excell, PDF i sličnih dokumenata, Internet Explorer, MSN Messenger, FTP klijent i kvalitetan plejer koji neće zbuniti nijedan od najpopularnijih audio ili video formata.

Komunikaciju se obavlja putem GPRS ili EDGE protokola, a za spajanje sa računarom koriste se Bluetooth, infracrvena ili USB konekcija. USB se može iskoristiti i za punjenje baterije tokom sinhronizacije.

Utisak je da je "Samsung" još jednom uspeo da napravi telefon s dovoljno dobrih strana. Jedan od najupadljivijih nedostataka je nepostojanje bežičnog mrežnog priključka Wi-FI, no za većinu korisnika ovo neće biti preveliki problem.

Relja Jović

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.