Makronov korak ka stvaranju „francuskog islama“

Izvor: Deutsche Welle, 01.Okt.2020, 09:07

Makronov korak ka stvaranju „francuskog islama“

U Francuskoj je u pripremi zakon kojim se obračunava sa „separatizmom“ i brane „francuske vrednosti“. Tamošnji muslimani tvrde da su oni na meti, dok vlast odgovara da je na meti radikalni, politički islam.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavama već pokrenuo javnu raspravu o predstojećem nacrtu zakona protiv takozvanih „separatističkih“ pretnji. Zvaničnici kažu da su zakonom obuhvaćene različite grupe, uključujući i bele rasiste.

Ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << mnogi posmatrači smatraju da je očigledno usmeren na islamistički ekstremizam. Zbog toga je zakon pokrenuo oštre kontroverze, iako je glasanje o njemu predviđeno za naredne sedmice.

Iako neki pozdravljaju vladine „anti-separatističke napore“ i kažu da je odgovarajući zakon odavno potreban, vođe francuske muslimanske zajednice od otprilike šest miliona ljudi – najveće u zapadnoj Evropi – strahuju od nepravednog tretmana.

„Pri kraju smo prvog Makronovog mandata. A sa svakim izborima se postavljaju ista pitanja o muslimanima i finansiranju muslimanskih bogomolja“, rekao je Džavad Bašari, direktor Kolektiva protiv islamofobije u Francuskoj. Na Bašarijev račun se s vremena na vreme čuju optužbe da je povezan sa Muslimanskom braćom.

Pravo na bogohuljenje

Makronovo bi trebalo da se obrati naciji u petak, samo nekoliko dana nakon što su dve osobe izbodene nožem ispred bivšeg sedišta satiričnog lista „Šarli Ebdo“ – i dok seodvija suđenje zbog terorističkih napada 2015. na taj francuski nedeljnik i košer supermarket.

Očekuje se da će se budućim zakonom suzbijati inostrano finansiranje džamija i privatnih verskih škola, zabraniti dolazak stranih imama, pojačati nadzor nad udruženjima i pojedincima osumnjičenim za „separatizam“ i zabraniti pojave koji ugrožavaju rodnu ravnopravnost, uključujući „potvrde o nevinosti“ pre braka za muslimanske žene.

„Ne postoji nekompatibilnost između toga što ste musliman i (francuski) državljanin“, rekao je nedavno francuskom radiju ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmano, inače unuk muslimanskog imigranta.

Cilj zakona je da napadne „francuske neprijatelje“ – terorističke, ali i političke grupe koje prete „francuskom modelu slobodnog izražavanja, našem načinu života i načinu na koji učimo svoju decu“, rekao je Darmano.

I Makron je pozvao na zaštitu nacije od separatističkih snaga. U vezi sa humorom kakav gaji „Šarlij Ebdo“, koji satirično oštro proziva i islam i hrišćanstvo i druge religije, Makron je branio „pravo na bogohuljenje“.

„U Francuskoj nikada neće biti mesta za one koji pokušavaju da nametnu svoj zakon, često u ime Boga, ponekad uz pomoć stranih sila“, rekao je predsednik Francuske.

Makron brani pravo na bogohuljenje

Duboke podele

Mnogi predsednici su pokušali da islamu daju francuski pečat kako bi velika i raznolika muslimanska zajednica u zemlji bila u skladu sa sekularnim vrednostima republike. Makron tu nije izuzetak, ali još uvek nije ostvario obećanja o stvaranju „francuskog islama“. Predstojeći zakon bi mogao da bude prvi korak u tom pravcu.

Ispitivanje javnog mnjenja ovog meseca pokazuje da mnogi Francuzi to podržavaju. Više od tri četvrtine ispitanika podržalo je zakon protiv separatizma, iako je gotovo polovina zabrinuta da bi to moglo produbiti podele u zemlji.

Još jedno nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da oko 74 odsto muslimana mlađih od 25 godina tvrdi da svoju veru stavljaju ispred Francuske Republike.

„Ne budimo naivni“, rekao je nedavno bivši socijalistički premijer Manuel Vals za francuske novine, izdvajajući dve posebno konzervativne islamske grupe. „Prava tema je bitka protiv političkog islama Muslimanske braće i salafista.“

Politički komentator Aleksander del Val se slaže s njim. On je koautor knjige „Projekat“ objavljene prošle godine u kojoj se opisuje navodna težnja Muslimanske braće da se infiltriraju i osvoje Zapad.

„Predsednik Makron je razumeo da mora da ojača zakon i sistem, jer do sada nismo bili u stanju da se suočimo sa tim neobičnim separatizmom, tim neobičnim totalitarizmom koji je uvek bio skriven religijom“, rekao je Del Val.

„Niko muslimanima ne zabranjuje da idu u džamiju“, dodao je on. „Samo želimo da zabranimo njihov totalitarni, separatistički projekat kojim žele da zavladaju.“

Ne iznenađuje da brojni muslimanski lideri stvari vide drugačije. Novi zakon, tvrde oni, nastaviće stigmatizaciju velike većine francuskih muslimana koji svoju veru ispovedaju mirno.

„Ovaj koncept separatizma mi jako smeta. Jer, šta i ko unosi podele? To nisu muslimani. Oni samo žele da se integrišu“, rekao je rektor lionske džamije Kamel Kabtane za list Figaro.

Sećanje na žrtve u "Šarliju Ebdou"

Nije u redu stigmatizovati muslimane

Ovo je nije prvi put da se praktikovanje islama sukobljava sa nepokolebljivim sekularnim vrednostima Francuske. Zabrane nikaba, marama u školama i burkinija na plažama navele su na tvrdnje o netoleranciji i diskriminaciji u društvu.

Sedište Kolektiva protiv islamofobije u Francuskoj se nalazi u uskoj uličici van Pariza – na zgradi nema nikakve table. Direktor Bašari ukazuje na stalni porast antimuslimanskih napada poslednjih godina, posebno od terorističkih napada u Parizu 2015. Prema statistici njegovog udruženja, prošle godine je bilo skoro 800 antiislamskih ispada – što je porast od 77 odsto za samo dve godine.

„Nasilje ne čini određena zajednica. Terorizam ne čini jedna zajednica. To je fenomen protiv kojeg se treba boriti svim sredstvima. Ali nije u redu žigosati celu zajednicu jer je neki njen član počinio terorističke napade“, kaže Bašari.

On ukazuje na nedavni primer poslanika koji su napustili parlament tokom gostovanja predstavnice studenta se pojavila u hidžabu – iako je taj način pokrivanja legalan. „Islamofobija je trenutno toliko banalna, da postaje normalna“, rekao je Bašari.

Pošaljite Facebook Twitter google+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link https://p.dw.com/p/1JwpW

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.