Izvor: RTS, 25.Jan.2022, 19:39

Makron: Nećemo napustiti dijalog s Rusijom, ali cena će biti visoka

Francuska i Nemačka neće napustiti dijalog sa Moskvom, ako Rusija odluči da napadne Ukrajinu, ali cena će biti visoka, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.
Emanuel Makron je na pres konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom rekao da su Evropa i njeni saveznici ujedinjeni kada je reč o Ukrajini, ali i da neće napustiti dijalog s Moskvom.

Francuski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao i da se priprema odgovor za slučaj da Rusija odluči da napadne Ukrajinu. 
"Ako dođe do napada, mi ćemo odgovoriti. Cena će biti visoka", rekao je Makron koji je najavio da će u petak razgovarati sa ruskim predsednikom telefonom kako bi tražio pojašnjenje aktuelne situacije.
Ocenio je da je dobro što su pokrenuti razgovori Vašingtona i Moskve, ali da još nisu dali vidljiv rezultat. 
Šolc je rekao da žele da učine sve što je moguće kako bi se situacija na istoku Evrope rešila razgovorom. Poručuje i da bi pretnja po teritorijalni integritet Ukrajine skupo koštala Rusiju.
Na pitanje šta želi ruski predsednik Vladimir Putin, Šolc je rekao da nema poente da se spekuliše o nečijim namerama izvan onoga što je javno izrečeno.
Makron i Šolc su se sastali uoči nastavka razgovora u tzv. normandijskom formatu: politički savetnici iz Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke će se u sredu susresti u Parizu. 
Šolc o tome zašto nisu poslali oružje u UkrajinuŠolc je branio poziciju Nemačke, odgovarajući na optužbe da Berlin neće da prati druge zapadne zemlje i pošalje Kijevu oružje kojim bi se branio u slučaju ruske invazije.
"Mnogo smo toga učinili kako bismo aktivno podržali ekonomski razvoj u Ukrajini i demokratiju", rekao je Šolc dodajući da postoje istorijski razlozi zbog kojih nemačka ne šalje smrtonosno oružje u ratne zone.
„Mi, na primer, osećamo odgovornost da osiguramo da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za gas. Ukrajina zna da može da se osloni na nemačku", rekao je kancelar.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Makron: Francuska i Nemačka ne napuštaju dijalog s Moskvom

Izvor: Blic, 25.Jan.2022

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Francuska i Nemačka neće odustati od dijaloga s Moskvom, ali da će cena biti visoka ukoliko Rusija odluči da napadne Ukrajinu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.