Majkrosoft ponovo kreće na Jahu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkrosoft ponovo kreće na Jahu?

VAŠINGTON - Američki softverski gigant "Majkrosoft" će verovatno pokušati da ubedi medijske kompanije "News corporation" i "Time Warner" da zajedno objave novu ponudu za kupovinu Internet pretraživača "Yahoo" , objavio je američki privredni dnevnik "Wall Street Journal" .

Berze su odmah ove sedmice reagovale na ovu još nepotvrđenu vest o novim planovima "Majkrosofta" za preuzimanje tog čuvenog internet pretraživača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tako da je došlo do jačanja vrednosti akcija kompanije "Jahu" i to čak za tri procenta.

Takva reakcija berzi je, međutim, kako ističu agencije, loša vest za generalnog direktora "Jahua" Džeri Janga. Ukoliko Jang, koji se protivi prodaji firme koju je osnovao pre 14 godina, ne uspe u svoje stavove da ubedi akcionare pre 1. avgusta, kada se održava njihova izborna skupština, onda bi mogao da bude smenjen sa te funkcije, jer među velikim investitorima ima i onih koji žele da se "Jahu" proda "Majkrosoftu".

Upravo znajući za tu ranjivost "Jahua", "Majkrosoft" nastoji da dobije pomoć pomenutih medijskih kompanija, ili nekog drugog medijskog partnera za zajedničku ponudu koja bi, ako bude realizovana, najverovatnije dovela i do podele pretraživača "Jahu".

Prema tom planu podele "Jahua", koji navodi poznati američki dnevnik, pozivajući se na neimenovane izvore bliske pregovorima, "Majkrosoft" bi trebalo da dobije oblast internet pretraživanja, za koju je najviše i zainteresovan još od 2006. godine, dok bi ostatak pripao njegovim eventualnim budućim partnerima.

Softverski gigant "Majkrosoft" je u februaru ove godine dao ponudu za kupovinu cele kompanije "Jahu" u vrednosti od 44,6 milijardi dolara, što je tada iznosilo 31 dolar za akciju tog pretraživača, da bi kasnije poboljšao ponudu na 33 dolara po akciji, čime bi se cela vrednost transakcije popela na 47,5 milijardi dolara. Pošto je "Jahu" odbacio i tu poboljšanu ponudu, "Majkrosoft" ju je 3. maja povukao.

Dve sedmice kasnije je, međutim, "Majkrosoft" ponudio jednu milijardu dolara samo za pretraživač "Jahu" i investiciju od još osam milijardi dolara za koje bi dobio 16 procenata preostalih operacija te firme.

"Jahu" je, međutim, i taj predlog odbacio i umesto toga je ušao u partnertstvo sa najvećim pretraživačem na svetu kompanijom "Gugl" čiji je nagli rast i prinudio "Majkrosoft" da preuzme drugog po snazi internet pretraživača, kako bi osvojio i tu oblast kompjuterskog tržišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Majkrosoft priprema novu ponudu za Jahu

Izvor: Poslovni magazin, 04.Jul.2008

Američki softverski gigant "Majkrosoft" će verovatno pokušati da ubedi medijske kompanije "Njuz korporejšen" i "Tajm Vorner" da zajedno objave novu ponudu za kupovinu Internet pretraživača "Jahu", objavio je američki privredni dnevnik "Vol strit džornel".Berze ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.