Majka Tereza – savest sveta

Izvor: Deutsche Welle, 03.Sep.2016, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka Tereza – savest sveta

U svojoj domovini, ali i izabranoj domovini – indijskoj Kalkuti – Majka Tereza je odavno svetica. Od nedelje će i zvanično imati taj status. Koji su joj sve spomenici posvećeni na Balkanu i kako na nju gledaju u Indiji?

Mladi novinar Džamil Sagar dovezao je jednog nedeljnog jutra svoj motor kod mehaničara. Već tada je mnogo izveštavao o Majci Terezi i želeo je lično da je upozna. Bilo je to 1995. godine. Njegova želja se ispunila potpuno neočekivano. Majka Tereza >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << je odjedanput stajala ispred radionice, okružena grupom žena u plavo-belim indijskim haljinama. „U tom trenutku sam samo želeo njen blagoslov“, priseća se Sagar. Bacio je cigaretu i stidljivo krenuo prema njoj, poklonio se do zemlje. „Kada je njena ruka dotakla moje čelo, bio sam jako nervozan. I dan danas se sećam tog srdačnog osmeha“, kaže Sagar za DW.

O tom posebnom zračenju govore mnogi u Kalkuti koji su imali priliku da upoznaju ovu časnu sestru. Neki su je zvali „savest Kalkute“. Decenijama je Majka Tereza u tom gradu brinula o najsiromašnijim ljudima, opskrbljivala ih hranom i negovala teško bolesne. U tome je videla svoj poziv i 1950. osnovala red časnih sestara Katoličke crkve pod nazivom „Misionarke ljubavi prema bližnjem“. Još i danas, samo u Kalkuti, ove časne sestre brinu o 19 različitih institucija za žene, siročad i druge ljude kojima je potrebna pomoć.

Primer za modernu crkvu

Kao mlada časna sestra, u svojoj 19. godini, Agnesa Gondža Bojadži 1929. odlazi u Indiju. Za svoj angažman u indijskim siromašnim predgrađima 1979. dobija Nobelovu nagradu za mir. U tim trenucima je Indija već postala njena domovina. „Kada je Majka Tereza dobila Nobelovu nagradu za mir, u Indiji se na nju odavno već nije gledalo kao na strankinju“, priseća se novinar Sagar.

Majka Tereza i danas igra veoma važnu ulogu posebno za katoličku crkvu u Indiji, kaže sveštenik Savarimutu Sankar iz katoličke biskupije u Nju Delhiju. „Kada neko u Indiji govori o Katoličkoj crkvi, mora pomenuti Majku Terezu. Jedno bez drugog ne ide.“ Ona je naime pokazala da crkva može da bude mnogo više nego samo verska institucija i da bi mogla pomagati ljudima u nevolji.

Bez obzira što je bila poznata kao dobra duša Kalkute, još za njenog života pljuštale su i salve kritika. Optužbe: ona je htela da nevoljnici kojima je pomagala konvertiraju na hrišćanstvo i svaki dinar od donacija uzimala je za svoj red. I pre nekoliko sedmica je jedan indijski političar kazao da je Majka Tereza bila deo zavere kojom bi se u Indiji proširilo hrišćanstvo. Siromašni hindusi odlazili bi u misionarske centre u potrazi za pomoći, a tamo su ih navodno ubeđivali da konvertiraju.

Statua u Kalkuti

Novinarka Ajita Menon je čula već više puta da je Majka Tereza bila žestoka zastupnica Rimokatoličke crkve. Ona sama je hinduskinja a njen suprug musliman. Menonova je uvek mogla da dobije intervju od ove poznate časne sestre i godinama je pratila njen rad. „Ona nikada nije pokušavala da me ubedi da pređem na hrišćanstvo“, kazala je u razgovoru za DW.

Menonova je slušala i kritike da je red Majke Tereze primao sav donirani novac, pa čak i ako donatore baš i nije bio dobar glas. „Majka Tereza je bila veoma iskrena. Ona je bila spremna da primi svaku finansijsku podršku kako bi pomogla siromašnima. To je bio njen poziv. Ali, ona je takođe govorila da je zadatak drugih da proveravaju izvore novca.“

Osamdesetih je čuvena časna sestra više puta dolazila u Istočnu Nemačku. Tajna policija Štazi je pomno pratila njeno kretanje u nameri da je iskoristi za svoju propagandu.

Kalkuta je spremna

Kritike su bivale glasnije, kako se približavao dan proglašenja sveticom. Indijska ministarka spoljnih poslova Sušma Svaraj ipak je najavila da će u nedelju biti u Vatikanu sa velikom delegacijom. U Kalkuti se slavi se već mesecima. U čast Majke Tereze organizovan je filmski festival i velika žetvena misa zahvalnica. Njen red planira takođe i održavanje posebne mise.

I indijski premijer Narendra Modi ove sedmice takođe podseća na Majku Terezu. Svaki Indijac treba da bude ponosan, kazao je Modi. Ona je čitav svoj život služila našoj zemlji, iako nije bila rođena Indijka. „Nju će ovde i dalje zvati Majkom“, dodaje novinar Džamil Sagar, „što je najveća čast koja se može iskazati jednoj ženi u Indiji – da je zovete majkom.“

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.