Madrid i Barselona na nogama, sudbina vlade pod znakom pitanja

Izvor: RTS, 10.Feb.2019, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid i Barselona na nogama, sudbina vlade pod znakom pitanja

U Madridu i Barseloni protesti protiv španske vlade i premijera Pedra Sančesa. Optužuju ga da je izdao Španiju, zbog dijaloga s katalonskim separatistima. Traže poštovanje španskog Ustava i raspisivanje vanrednih izbora.
Predlog manjinske socijalističke vlade u Madridu da se imenuje nezavisni izvestilac za pregovore s katalonskim liderima, razljutio je opoziciju. Optužujući premijera da popušta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pod pritiskom i ucenama separatista, pozvali su pristalice na masovne proteste.

"Vreme Sančesa i njegove vlade je isteklo. Pred nama su važni regionalni, lokalni i evropski izbori i treba da se pripremimo za njih", poručio je Pablo Kasado, lider Narodne partije.
Uz pristalice donedavno vladajuće desničarske Narodne partije i liberalne stranke Građani, protestima su se pridružili ekstremno desničarska partija Voks i više radikalnih grupa.
"Tražimo ostavku premijera i raspisivanje izbora. Okupirao je vladu i izdao zemlju", rekao je jedan od demonstranata.
Vlada na klimavim nogama 
Sudbina premijera Sančesa i njegove vlade je pod znakom pitanja, jer ima svega četvrtinu mesta u parlamentu, a opstaje upravo zahvaljujući podršci katalonskih nacionalnih stranaka i partije Podemos.
"Poštujem demonstracije, ali ovi protesti su upereni direktno protiv mene. Dok sam bio lider opozicije, održana su dva nelegalna referenduma u Kataloniji i jednostrano je proglašena nezavisnost naše pokrajine. Neki danas sebe nazivaju partiotama, uzvikujući Živela Španija. Za nas je patriotizam svakodnevni rad, kako bi svi naši građani živeli bolje", naglasio je Pedro Sančes, premijer Španije.
Španska vlada je, u međuvremenu, prekinula pregovore s katalonskim separatistima, jer ne odustaju od zahteva da se održi referendum o nezavisnosti Katalonije.
"Želimo da razgovaramo s vladom o pravu na samoopredeljenje Katalonije i da čujemo predloge španske države. Tražili smo od premijera hrabrost i odlučnost da nastavi dijalog i reši politički konflikt u Kataloniji", poručio je Kim Tora, predsednik Katalonije.
Protesti se održavaju svega dva dana pre početka suđenja bivšim katalonskim liderima. Preti im kazna do 25 godina zatvora, zbog pobune i zagovaranja nezavisnosti Katalonije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.