Madrid: 153 žrtve pada aviona

Izvor: B92, 21.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid: 153 žrtve pada aviona

Madrid, Berlin -- Španska ministarka Magdalena Alvarez saopštila da je 153 ljudi poginulo kada se avion "Spenera" zapalio prilikom pokušaja poletanja

Na konferenciji za novinare, ministarka saobraćaja Magdalena Alvarez saopštila je da je avionsku nesreću koja se dogodila na aerodromu "Barahas", u Madridu, preživelo 19 osoba, od kojih su neke i dalje u teškom stanju. Prema tvrdnjama spasilačkih ekipa, avion tipa "MD-82" nije uspeo da uzleti, već je skrenuo s kraja piste, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde se raspao i zapalio.

Uzrok nesreće još nije utvrđen, ali istražitelji su pronašli "crnu kutiju" u ostacima aviona "MD-82". Prvi izveštaji pokazuju da je tokom poletanja izbio požar u jednom od motora letelice.

Španska ministarka saobraćaja Magdalena Alvares saopštila je juče da je avion sleteo s piste prilikom pokušaja poletanja, raspao se i zapalio.

Prema njenim rečima, prvi pokušaj uzletanja oko 12 sati po srednjoevropskom vremenu obustavljen je zbog tehničkih problema. Udes se dogodio sat i 45 minuta kasnije, prilikom drugog pokušaja uzletanja.

Uzrok nesreće je, prema njenim rečima, verovatno bila greška prilikom poletanja.

"Komisija koja će raditi na istrazi nesreće je nezavisna. U ovom trenutku sakupljaju što je moguće više dokaza: fotografije, izjave očevidaca, crnu kutiju, dokumenta o avionu i tako dalje, tako da će komisija saopštiti odluku onda kad budu smatrali da je istraga završena", rekla je ona.

Nakon incidenta, aerodrom je odmah zatvoren za saobraćaj, da bi uskoro zatim bili obnovljeni letovi, ali u ograničenom obimu. Destinacija leta bio je Las Palmas, na Kanarskim ostrvima.

Portparol "Spenera" Serđo Alard izjavio je da je avion, star 15 godina, prošao tehnički pregled u januaru.

Trodnevna žalost

Članovi porodica žrtava od sinoć pristižu u Madrid radi identifikacije tela. Među putnicima je bilo Nemaca, Šveđana, Čileanaca i Kolumbijaca.

Tri Francuza su među 153 žrtve avionske nesreće na aerodromu u Madridu, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova. Francuske vlasti ostaju u vezi sa španskim vlastima kako bi utvrdile da li je bilo još njihovih građana na tom letu.

Nemačka aviokompanija "Lufthanza" saopštila je da je sedam putnika sa njenim kartama, od kojih četiri iz Nemačke, imalo karte za taj let, ali da nemaju podatke da li su se ukrcali.

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero proglasio je trodnevnu žalost posle najteže avionske nesreće u Španiji u poslednjih 25 godina.

Tadić: Saučešće u ime srpskog naroda

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća španskom kralju Huanu Karlosu i premijeru Hoseu Luisu Sapateru povodom nesreće.

''Primite najdublje izraze saučešća koje vam upućujem u ime celog srpskog naroda i u svoje lično ime, zbog tragedije koja je pogodila našu prijateljsku zemlju Španiju. Saosećamo sa vama i porodicama koje su izgubile svoje najmilije'', navodi se u telegramu saučešća.

Saučešeće je uputio i premijer Srbije Mirko Cvetković svom španskom kolegi Hose Luisu Rodrigesu Sapateru.

"U ovom trenutku prvo bih hteo da izrazim tugu, saučešće i solidarnost sa žrtvama i porodicama žrtava ove užasne nesreće koja se dogodila u Madridu", rekao je premijer.

"Koristim priliku da pohvalim koordinirani rad nacionalne, gradske i regionalne vlade. Svi su bili veoma efikasni. Naravno, vlada je u šoku, kao i svi stanovnici Španije", rekao je on.

Izraze saučešća porodicama žrtava uputili su lideri mnogih zemalja, među kojima Rusije, Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i zemalja Latinske Amerike.

Sapatero je prekinuo godišnji odmor na jugu Španije i došao na mesto nesreće, gde je izrazio duboku tugu i najavio sveobuhvatnu istragu.

Španski Olimpijski komitet saopštio je da će španska zastava biti spuštena na pola koplja u Olimpijskom selu u Pekingu. Fudbaleri španske reprezentacije nosili su, na utakmici protiv Danske, crni flor na rukavu, a meč je započeo minutom ćutanja.

Jučerašnja avionska nesreća najteža je u Španiji od 1983. godine, kada je u udesu kolumbijskog aviona "boing 747" poginula 181 osoba.

Nema državljana Srbije

Otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Madridu Đorđe Mijalković za B92 kaže da, prema do sada dostupnim informacijama, u avionu nije bilo državljana Srbije.

"U pitanju je, po svemu sudeći, tehnički kvar, avion je već imao problem pred uzletanje sat vremena ranije, pušten je ponovo i, prilikom uzletanja, na oko 50 metara, levi motor se zapalio i eksplodirao je i avion je pao tu pored piste. To je sad predmet istrage, nađene su crvene kutije i to će potrajati", kaže on.

Mijalković navodi da je Španija potresena nesrećom, a to je prva avionska nesreća posle 1983. godine.

"Do sada je identifikovano 14 žrtava, što govori da je požar koji je nastao... veliki broj tela je teško identifikovati, to je proces koji će potrajati i na kome trenutno radi 40 forenzičara, kako su objavile vlasti u Madridu", rekao je on.

Radosavljević: Teško oštećenje motora

Predsednik Udruženja pilota Srbije Predrag Radosavljević kaže da, na osnovu svega što je čuo o nesreći, može da se zaključi da je došlo do teškog oštećenja, zbog čega se motor zapalio.

Radosavljević objašnjava da je svaka posada trenirana da reaguje ukoliko dođe do samog požara i da u takvim situacijama avion može da se prizemlji, ali da veliki problem nastaje ukoliko je motor teško oštećen.

"Ako je došlo do teško oštećenja motora i posle toga požara, pucanja neke cevi, javljaju se veliki momenti, koji u toku samog poletanja, avion je težak 65 tona, imali su problem da odrede pravac na samoj pisti ili, ako se dogodilo odvajanje od piste, poletanje, onda su izgubili kontrolu", kaže on.

"Pošto je čarter-let, na toj dužini leta bi trebalo da ima jedno 15 tona goriva, zato je i veliki požar nastao posle dodira sa pistom", kaže on za B92.

Predrag Radosavljević kaže da su avioni tipa "Mekdonald-Daglas 82" u funkciji od 1980. godine i da su se do sada pokazali kao veoma pouzdane letelice.

"To je naslednik aviona DC9, koji smo mi imali u floti Jat ervejza svojevremeno, devet komada, s tim što on ima mnogo jače motore, koji imaju 22 tone potiska snage", kaže on.

"Koliko se ja sećam, u zadnjih 15-ak godina sigurno nijedan avion nije pao koji je imao probleme ovakve vrste – da se dogodi požar motora, otkaz, da kažemo, teško oštećenje, gubitak pravca i pad aviona. Po mom iskustvu, to se ekstremno retko događa na ovom avionu", kaže on.

Sudar aviona i autobusa u Frankfurtu

Avion nemačke kompanije Lufthanza sudario se jutros na aerodromu u Frankfurtu sa autobusom za prevoz putnika do aerodromske zgrade.

Kako su saopštili predstavnici Lufthanze, u sudaru je oštećen jedan od motora "Erbasa A 340", ali niko nije povređen.

Avion je došao iz Teherana, a na putu do stajališta za iskrcavanje putnika na terminalu 1 udario je u autobus koji se nalazio na pogrešnom mestu čekajući putnike.

Više od 220 putnika i 12 članova posade moralo je odmah da napusti avion.

Posle jučerašnjeg teškog udesa aviona na aerodromu u Madridu, u kojem su poginule 153 osobe, u Nemačkoj je danas potvrđeno i da se četvoro Nemaca nalazilo na spisku putnika za let koji je tragično završio.

Prema navodima medija, reč je o četvoročlanoj porodici iz Pulaha u Bavarskoj, a u njihovoj kući već se nalaze policijski stručnjaci koji treba da obezbede materijal za analizu DNA, nužnu za identifikaciju žrtava u Madridu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.