Mađarski predsednik izgubio titulu doktora zbog plagijata

Izvor: Blic, 30.Mar.2012, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski predsednik izgubio titulu doktora zbog plagijata

BUDIMPEŠTA - Mađarskom predsedniku Palu Šmitu oduzeta je titula doktora, koju je stekao 1992. godine, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat. Pal Šmit

- Univerzitetski Senat oduzeo je titulu, a odluka je doneta sa 33 glasa, prema četiri protiv - izjavio je juče rektor budimpeštanskog Univerziteta Semelvajs, Tividar Tulašaj.

- Doktorska teza nije zadovoljila ni u naučnom, ni u etičkom smislu - dodao je on.

Šmit je titulu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doktora dobio na disertaciji o istoriji i evoluciji modernih Olimpijskih igara.

- Doktorat se, u značajnoj i neuobičajenoj meri, zasniva na doslednom prevodu - rekao je Tulašaj i dodao da je i sam prevod bio "osrednjeg kvaliteta".

Uloga predsednika u Mađarskoj uglavnom je ceremonijalna.

Šmit, koji se nalazi na putu iz Južne Koreje, ranije je izjavio da "ni u jednom trenutku" nije pomislio da zbog tog skandala podnese ostavku.

Mađarska nedeljnik HVG pisao je u januaru da je veći deo Šmitove disertacije prevod od reči do reči jednog teksta na francuskom iz 1980.godine, koju je napisao pokojni bugarski sportiski stručnjak i diplomata Nikolaj Georgijev.

Pored toga, vebsajt indeks.hu naveo je da je 17 stranica doktorata bio doslovni prevod disertacije nemačkog profesora Klausa Hajnemana, napisane 1991. na engleskom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarski predsednik i zvanično plagijator

Izvor: Radio 021, 30.Mar.2012

Mađarskom predsedniku Palu Šmitu oduzeta je titula doktora, koju je stekao 1992. godine, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat.

Nastavak na Radio 021...

Copy-paste moda doktorata

Izvor: RTV Pink, 30.Mar.2012

Šmit otkazao sastanke usred skandala oko plagijata. . . Mađarski predsednik Pal Šmit otkazao je sve obaveze predviđene za danas, što je pokrenulo spekulacije da bi on mogao da podnese ostavku nakon što mu je oduzeta titula doktora, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat....

Nastavak na RTV Pink...

Orban: Ličnost predsednika je sveta

Izvor: B92, 30.Mar.2012

Budimpešta -- Povodom odluke da se Palu Šmitu oduzme doktorat zbog plagijata, mađarski premijer je rekao da se odluke predsednika mogu kritikovati ali ne i njegova ličnost...On je kazao da je za Mađarsku od izuzetne važnosti da ima predsednika čija je "ličnost sveta", a na pitanje novinara da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.