Mađarska želi da pomiri Rusiju i Zapad?

Izvor: B92, 04.Feb.2022, 12:35

Mađarska želi da pomiri Rusiju i Zapad?

Budimpešta -- Mađarska bi mogla da odigra ulogu u otopljavanju odnosa između Rusije i Zapada, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Komentarišući njegovu nedavnu posetu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Orban je rekao za Radio Košut da Mađarska, kao članica NATO-a i Evropske unije, planira da održi dobre odnose sa Rusijom, što je načinilo "mađarski model" potpuno drugačijim od većine članica EU.

On je rekao da "sve funkcioniše normalno kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dođe do otopljavanja odnosa", a svoju nedavnu posetu Moskvi je opisao kao "mirovnu misiju", preneo je MTI.

Orban je ukazao na to da će posle njegovog sastanka sa Putinom, nemački kancear Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron takođe uskoro posetiti Moskvu.

Mađarski premijer je naglasio da je ruski gas ključan za održavanje ruskog energetskog sistema.

Podsetio je da je Mađarska obezbedila 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina, uz mogućnost da se ta količina poveća za još milijardu.

"Sporazum je nadomak potpisivanja, pregovori su uveliko u toku", otkrio je Orban.

Pošto Mađarska planira da postane prva zemlja u Evropi koja će smanjiti oslanjanje na fosilna goriva na ne više od 10 procenata do 2030. godine, Orban kaže da, dok se to ne ostvari, ruski gas je ključan u obezbeđivanju energetskih potreba zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.