Mađarska razmišlja o koridoru za izbeglice

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2015, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska razmišlja o koridoru za izbeglice

Mađarska bi mogla da razmotri opciju koridora za izbeglice da prođu iz Hrvatske vozom ili autobusom, ukoliko Austrija i Nemačka to žele i preuzmu odgovornost, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar.

Lazar je rekao da je glavni cilj mađarske vlade bio zaštita granice te zemlje čemu je poslužilo podizanje ograde na granicama sa Srbijom i Hrvatskom i uvođenje strožijih propisa. "Ipak, ukoliko to Evropska unija ne prihvata, novi načini treba da budu pronađeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a Slovenija i Austrija su obe koristile opciju koridora kao rešenje", kazao je Lazar.

"Ukoliko Austrija i Nemačka žele ovo i preuzmu odgovornost zajedno sa drugim članicama EU, mađarska vlada će razmotriti mogućnost stvaranja uslova da se migranti koji stižu iz Hrvatske na mađarsku granicu kreću dalje pod regulisanim uslovima. Mađarska smatra da granica Šengena može da bude zaštićena, ali ako Austrija želi nešto drugo mora se suočiti sa posledicama", poručio je Lazar.

Reagovanje šefa kabineta premijera Viktora Orbana usledilo je nakon izjave austrijskog kancelara Vernera Fajmana, koji je na samitu EU u sredu rekao da, ukoliko je podizanje ograde jedini način da Mađarska zaustavi izbeglice, onda one treba da budu propuštane.

Mađarska gradi ogradu i prema Sloveniji

Mađarska vojska počela je da radi na postavljanju ograde s bodljikavom žicom i na granici sa Slovenijom. Portparol vlade Mađarske Žoltan Kovač rekao je da će bodljikava žica biti postavljena kod prelaza Tornjisentmikloš-Pince i da je reč o meri iz predostrožnosti. I Mađarska i Slovenija su deo Šengenske zone slobodnog putovanja pa na granici između njih nema kontrola.

Mađarska je već podigla ogradu visoku četiri metra na granici sa Srbijom i nada se da će to vikenda sličnu ogradu postaviti na granici s Hrvatskom, dok je u pripremi produženje ograde duž granice s Rumunijom.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.