Mađarska: Orban menja izborni zakon

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: Orban menja izborni zakon

Budimpešta -- Mađarska vlada premijera Viktora Orbana predložila izmene izbornog zakona kojim bi bila zabranjena predizborna kampanja na privatnim stanicama i na internetu.

Nadležni odbor u parlamentu je sinoć glasovima vladajuće stranke Fides podržao predlog izmena zakona kojim se predviđa i da građani koji žele da glasaju treba najpre da se registruju. Po tom predlogu, partije u predizbornoj kampanji više neće smeti da se reklamiraju putem privatnih televizijskih i radio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanica, kao i interneta.

O predloženim izmenama izbornog zakona parlament bi trebalo da se izjasni u naredni ponedeljak, preneo je bečki dnevnik "Standard“.

To je bio razlog da bivši premijer Ferenc Đurčani za isti dan zakaže proteste ispred parlamenta.

Već pre dve nedelje je vladajući Fides svojom dvotrećinskom većinom u parlamentu uneo obavezu registracije u birački spisak kao dodatak Ustavu.

Posmatrači, kako prenosi list, polaze od toga da je Orban zabrinut za svoj reizbor 2014. godine.

Obavezujuća registracija treba, kako smatraju, da odbije od izjašnjavanja one birače koji se kasno odlučuju kojoj će stranci dati glas, kao i socijalno slabiji stalež.

Ocenjeno je, takođe, da zabrana vođenja predizborne kampanje putem privatnih radio i tv stanica i interneta zatvara put opozicionim strankama ka najdelotvornijim medijima u zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.