Izvor: B92, 26.Jan.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF podigao prognozu rasta

Vašington -- MMF očekuje da svetski privredni rast u 2010. dostigne četiri odsto, tri četvrtine procenta više nego što je prognozirano jesenas.

Globalni privredni oporavak snažniji je nego što se računalo ali se njegova brzina razlikuje od regiona do regiona, navodi se u danas objavljenom izveštaju Fonda. MMF podseća da se nakon najdublje globalne krize u novijoj istoriji ekonomski rast stabilizovao i proširio na razvijene ekonomije u drugoj polovini 2009. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U najrazvijenijim zemljama MMF očekuje da oporavak ostane spor dok će na brojnim perspektivnim tržištima i u zemljama u razvoju ekonomske aktivnosti biti relativno intenzivne, uglavnom predvođene rastućom domaćom tražnjom.

Privredni rast razvijenih ekonomija u 2010. Fond sada prognozira na dva odsto, za tri četvrtine procenta više nego što se očekivalo u oktobru, dok rast u 2011. predviđa na dva i po procenta.

Među rizike za ekonomski rast razvijenih zemalja MMF je ubrojio visoku nezaposlenost i veliki javni dug, kao i još "neizlečene sasvim" finansijske sisteme.

Rast perspektivnih ekonomija i zemalja u razvoju Fond prognozira na oko šest odsto u 2010, nakon dva procenta u 2009. Nova ovogodišnja prognoza viša je za gotovo procenat od one iz oktobra prošle godine.

Kada je o inflaciji reč, MMF u novom izveštaju prognozira da će u razvijenim zemljama inflacija sa prošlogodišnje nulte porasti ove godine na 1,25 odsto zato što će oporavak cena energije više nego kompnezovati usporavanje rasta troškova rada.

Inflacija u perspektivnim ekonomijama i zemljama u razvoju porašće ove godine na 6,25 odsto, prognozira Fond.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF podigao prognozu ovogodišnjeg svetskog ekonomskog rasta

Izvor: EMportal, 26.Jan.2010

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da svetski privredni rast u 2010. dostigne četiri odsto, tri četvrtine procenta više nego što je globalni kreditor prognozirao jesenas u izveštaju "Svetske ekonomske perspektive".

Nastavak na EMportal...

Rast svjetske privrede 4 odsto

Izvor: Capital.ba, 27.Jan.2010, 12:38

VAŠINGTON,  Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da svjetski privredni rast u 2010. dostigne četiri odsto, tri četvrtine procenta više nego u ranijoj prognozi. Globalni privredni oporavak snažniji je nego što se računalo ali se njegova brzina razlikuje od regiona do regiona, navodi se u...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.