MMF UPOZORAVA Moguć bankrot Saudijaca?

Izvor: Blic, 23.Okt.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF UPOZORAVA Moguć bankrot Saudijaca?

Saudijska Arabija mogla bi da bankrotira za pet godina, ako veliki pada cena nafte dovede do nestanka novčanih rezervi - upozorava MMF.

U izveštaju se navodi da će saudijska ekonomija na kraju ove godine imati deficit budžeta od 21,6 odsto BDP-a, a u 2016. godini 19,4 odsto.

To znači da će Rijad morati da traži sredstva za pokrivanje tekućih rashoda, slično svojim susjedima iz Persijskog zaliva, značajno smanjujući rashode budžeta.

- Pad cena izazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je kod regionalnih izvoznika nafte ogromne gubitke, koji su dostigli čak 360 milijardi dolara samo ovoj godini - tvrdi direktor MMF-a za zemlje Bliskog istoka Masud Ahmed.

Valutna agencija Saudijske Arabije povukla je iz inostranih investicionih fondova 70 milijardi dolara.

MMF prognozira da će cene nafte do kraja ove godine iznositi 52 dolara za barel, a sledeće godine - 63 dolara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.