MH17: potraga za nestalima i dalje traje

Izvor: Deutsche Welle, 10.Nov.2014, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MH17: potraga za nestalima i dalje traje

Dok se Holanđani prisećaju svojih sunarodnika, žrtava nesreće oborenog aviona MH17, istražitelji i dalje tragaju za delovima „slagalice“. I četiri meseca nakon tragedije, nadležni ne odustaju od opsežne istrage.

Holandski tim istražitelja ima prilično mukotrpan zadatak: opsežno i uporno istražuje ostatke olupine srušenog malezijskog putničkog aviona. Pokušavaju da utvrde ima li još posmrtnih ostataka ili ličnih stvari žrtava, zaglavljenih negde između smrskanih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << metalnih delova aviona ili ugljenisanih negde na terenu. Hladnokrvno prate liniju pada aviona, sve dok neko od njih ne podigne ruku, signalizirajući da je pronađeno nešto što je vredno pažnje kompletnog tima. U tom trenutku prilaze i ostali. Sledi detaljna potraga za otiscima prstiju i sličnih tragova.

Još pet tela je na mestu nesreće pronađeno u poslednjih par dana, četiri meseca od te teške tragedije (17. jul). Holandska vlada je svoje građane u međuvremenu obavestila da je pronalazak devetoro osoba, koje se i dalje vode kao nestale, gotovo nemoguć, s obzirom na trajanje istrage. Ipak, potraga se nastavlja. Većina putnika oborenog malezijskog aviona (298) bila je holandskog porekla.

Ostaci aviona rasuti su u prečniku od nekoliko kilometara

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pomaže, posebno kada je neophodno organizovanje nesmetanog pristupa određenim delovima terena. „Nada i dalje postoji da će biti identifikovane i ostale žrtve, kako bi njihovi ostaci bili prosleđeni porodicama“, kaže Aleksander Hag, šef misije OEBS u Ukrajini. „Pronalaženje i uklanjanje ostataka je jedino što je još ostalo da se uradi.“

Olupina još uvek na istom mestu

Proces pretrage biće nastavljen i narednih sedmica. Delovi aviona leže rasuti na poljima, u prečniku od nekoliko kilometara: sedišta, maske za kiseonik, delovi motora i repa. Centralni deo aviona i dalje širi smrad izgorelog goriva, iako je u tom delu Ukrajine vetrovito i hladno. Meštani još uvek obilaze mesto nesreće. Neki od njih pored olupine ostavljaju cveće i plišane mede, oplakujući pre svega decu koja su stradala u nesreći.

Znakovi pored puta i trake kojim je obeležena zaštićena zona, postavljaju se sa delimičnim zakašnjenjem, uključujući i obaveštenja u kojim se građani koji raspolažu informacijama bitnim za istragu pozivaju na razgovor. Većina njih jednostavno je umorna od međunarodnog incidenta koji je promenio i njihove živote, i njihovo selo – zauvek.

Okončanje istrage za godinu dana?

Rodbina poginulih očajnički traži odgovore. U izveštaju holandskog Odbora za bezbednost, navodi se da je avion najverovatnije „pogođen fragmentima rakete zemlja-vazduh“. Doduše, reč je o preliminarnom izveštaju, a završni će biti objavljen najkasnije za godinu dana. Ipak, analize poput one koju je nedavno objavio privatni tim istražitelja Belingket nagoveštavaju da su se dva ruska nosača raketa u trenutku nesreće nalazila u blizini. Trebalo bi doduše napomenuti, da se do takvog zaključka došlo na osnovu video i foto materijala, koji kruže društvenim mrežama.

Istražiteljima pomažu i meštani

„Na dan nesreće zabeležen je video-snimak, na kojem se vidi kako su Rusi separatistima dostavili raketne nosače. To se odigralo nedaleko od mesta nesreće. Na istražiteljima je da utvrde odakle je projektil ispaljen. Nadamo se da će biti u poziciji da utvrde ono što u ovom trenutku javnosti nije dostupno“, kaže Eliot Higins iz tima Belingket, u razgovoru za DW.

Neke od korisnih informacija svakako su radarski snimci koji bi mogli da odgovore na pitanje šta je u trenutku nesreće ispaljeno i odakle. Izvođenje zaključaka na osnovu dokaza pronađenih na terenu je problematično, pored ostalog i zbog činjenice da istražitelji i dalje ne uspevaju da pristupe svim delovima terena. Razlog tome je artiljerijska razmena vatre, nedaleko od mesta nesreće. To je još jedan razlog zbog kojeg će istraga prilično potrajati.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.