MARDOK PLAĆA ODŠTETU SLAVNIMA

Izvor: Kurir, 19.Jan.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARDOK PLAĆA ODŠTETU SLAVNIMA

Među njima su glumac Džud Lou, fudbaler Ešli Kol i bivši zamenik britanskog premijera Džon Preskot

LONDON - Medijska kompanija Ruperta Mardoka pristala je da plati odštetu za prisluškivanje telefona 36 poznatih ličnosti, među kojima su i glumac Džud Lou, fudbaler Ešli Kol i bivši zamenik britanskog premijera Džon Preskot.

Oni su tužili listove "Njuz grupa" da su im mobilni telefoni bili prisluškivani za potrebe sada ugašenog tabloida Njuz >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << of d vorld i sada su pristali na odštete. Sve ukupno Mardokova kompanija je suočena sa 60 tužbi zbog hakovanja.

"Njuz grup je pristala na kompenzaciju", saopštila je Mardokova kompanija bez drugih detalja.

Britanski ogranak "Njuz korpa" - "Njuz internešnel" pristala je na kompenzaciju žrtvama još u novembru posle skandala koji je uzdrmao i kompaniju i britanske medije i politički establišment.

"Njuz internešnel" je godinama optuživao jednog "odbeglog" novinara za hakovanje telefona ali su prošle godine priznali da je problem mnogo veći i platili odštetu nekolicini žrtava.

U julu je ustanovljeno da su iz "Njuz of d vorld" hakovali glasovnu poštu nestale učenice Mili Douler što je dovelo do toga da tabloid sa tradicijom od 168 godina bude ugašen.

Zbog skandala je ostavku podneo i portparol premijera Dejvida Kamerona koji je bio nekadašnji urednik Njuz of d vorlda a britanska policija je optužena da nisu dobro sproveli istragu zbog čega su ostavke podneli i ključni ljudi policije. Sredinom februara očekuju se prva saslušanja žrtava koje nisu pristale na kompenzaciju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.