Izvor: Blic, 05.Okt.2016, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANIJAK TRAMP I SLABA HILARI Žestoko vređanje na potpredsedničkoj debati

Kandidati za potpredsednika SAD, demokratski senator iz Virdžinije Tim Kejn i republikanski guverner iz Indijane Majk Pens sukobili su se o nizu pitanja - od abortusa do Rusije, u svojoj prvoj i jedinoj televizijskoj debati pred predsedničke izbore u novembru.

U 90-minutnoj debati održanoj sinoć po lokalnom vremenu suprotstavili su se Kejn (58) demokratski senator iz Virdžinije i republikanski guverner iz Indijane Majk Pens (57), dvojica iskusnih, ali malo poznatih političara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su odmah krenuli u ofanzivu, prvi protiv Donalda Trampa, a drugi protiv Hilari Klinton.

Kejn je uporedio Donalda Trampa sa "budalom ili manijakom", a Pens je okarakterisao Hilari Klinton kao "slabu i nemarnu".

Potpredsednički kandidat demokrata i broj dva Hilari Klinton u trci pomenuo je republikanskog predsednika Ronalda Regana kada je govorio o mogućoj opasnosti od nuklearnog oružja sa Trampom kao predsednikom.

Rekao je da je Regan jednom upozorio da bi širenje nuklearnog oružja moglo da dovede do toga da "neka budala ili manijak" pokrene "katastrofalni događaj". Kejn je rekao da je Regan mislio na nekog kao što je Tramp.

Kejn je kritikovao Trampov temperament i rekao da ne može da započne rat preko Tvitera sa mis Univerzum a da sam sebe ne dovede u nezgodnu situaciju.

U jednom od oštrijih razmena Kejn je kritikovao Trampa zbog reči divljenja prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Rekao je da Tramp hvali diktatore i da je napravio sopstvenu listu omiljenih lidera među kojima su Putin, Kim Džong Un, Sadam Husein i Muamer Gadafi.

"Ako ne znate razliku između diktatorstva i vođstva onda treba da se vratite u peti razred na čas građanskog vaspitanja", rekao je Kejn.

Pens, Trampov "broj dva" u predsedničkoj trci rekao je da bi Putin poštovao Trampa zbog njegove snage. On je dodao da je "mali i siledžijski lider Rusije bio jači na svetskoj pozornici od sadašnje američke administracije i to su bolne činjenice".

Rekao je da to ne znači odobravanje Putina već da se time ukazuje na "slabo i nepouzdano vođstvo Hilari Klinton i Baraka Obame".

Pensov cilj je bio da ohrabri republikance koji su se uspaničili posle prošlonedeljne debate Trampa sa Hilari Klinton i njegovih izjava u danima posle te debate, i da ih uveri da će hladne glave prevladati.

Pens je u tome uspeo, njegov smiren i čvrst način govora bili su u drastičnom kontrastu u odnosu na usplahireno ponašanje i brzi govor demokrate Tima Kejna, ocenjuje Bi-Bi-Si (BBC).

Nekad je izgledalo, kako javlja BBC, da Pens govori o nekom Donaldu Trampu koji ne postoji, koji nema dugu istoriju zapaljivih izjava i kontroverznih stavova, i Kejn ga je prozvao oko toga.

Pens je uspeo da odbrani svoj tradicionalni konzervatizam i da pokaže republikancima, posebno obrazovanim glasačima iz predgrađa na koje računaju, da još imaju dom u toj partiji.

U najboljem slučaju, međutim, on je zatvorio stranicu na jako lošu nedelju za Trampa i dao mu šansu da se vrati nazad u trku, a sada Tramp treba to da iskoristi na najbolji način, naveo je BBC.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Oštra debata kandidata za potpredsednika SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2016

Kandidati za potpredsednika SAD, demokratski senator iz Virdžinije Tim Kejn i republikanski guverner iz Indijane Majk Pens sukobili su se o nizu pitanja - od abortusa do Rusije, u svojoj prvoj i jedinoj televizijskoj debati pred predsedničke izbore u novembru...U 90-ominutnoj debati održanoj sinoć...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.