MAJKE SA TJENAMENA: VLADA NUDI PARE, ALI NE I IZVINJENJE

Izvor: Kurir, 31.Maj.2011, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAJKE SA TJENAMENA: VLADA NUDI PARE, ALI NE I IZVINJENJE

PEKING - Majke osoba poginulih tokom prodemokratskih protesta na Trgu Tjenamen u Pekingu pre više od 20 godina izjavile su danas da su vlasti pokrenule pitanje kompenzacije, ali nisu ponudile izvinjenje niti precizne podatke o žrtvama.

Grupa od 127 majki potpisla je pismo pred subotnju 22. godišnjicu sloma protesta, u kome je navedeno da su bezbednosni zvaničnici prišli dva puta porodici jedne neidentifikovane žrtve od februara da bi im isplatili novac.

"Posetioci nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << govorili o ciframa, sudskoj istrazi niti su pružili objašnjenje za svaku žrtvu. Oni su, umesto toga, postavili pitanje koliko novca da isplate", napisale su majke žrtava u pismu, preneo je Rojters.

Na Trgu Tjenamen 4. juna 1989. godine kineska vojska je slomila demonstracije, što je izazvalo osude širom sveta.

Vlada nikada nije javno objavila koliko ljudi je tada ubijeno, ali procene grupa za zaštitu ljudksih prva i očevidaca idu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada žrtava.

Prema rečima šefa kineske državne arhive, vlada je stavila 30-godišnju zabranu na dokumenta iz tog perioda.

Majke sa Tjenamena kažu da poseduju dokumentaciju za 203 osobe koje su ubijene na Tjenamenu, ali da mnoge žrtve i njihove porodice još nisu identifikovane.

One se godinama zalažu za to da vlada pokrene dijalog i javno prizna žrtve.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.