Izvor: Blic, 11.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutali okeanom više od mesec dana

Lutali okeanom više od mesec dana

Četvoro ribara, koji su nedaleko od Maršalskih ostrva spaseni posle 34 dana plutanja po Tihom okeanu, izjavili su da je nedelju dana nakon što su se izgubili pored njih prošao ribarski brod, ali nije reagovao na njihove pozive u pomoć.

Pre nego što ih je spasao čarter brod sa Maršalskih ostrva, trojica muškaraca i jedna žena iz Mikronezije prevalili su plutajući skoro 1.500 kilometara i preživeli su zahvaljujući tome što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su jeli ribu i pili kišnicu.

Oni su rekli novinarima da im se pet dana nakon što ih je oluja skrenula s kursa primakao azijski ribarski brod sa oznakom J8HN2. Približio im se na 15 metara, a zatim je dao gas i otplovio uprkos njihovim pozivima u pomoć.

Jedan od četvoro Mikronežana bio je i Tender Hejzer, koji je na ostrvima boravio u okviru kampanje povodom predstojećih izbora za Kongres Federalnih Država Mikronezije, zakazanih za mart.

Četvoro spasenih kažu da su videli još pet brodova, ali da im se nijedan od njih nije približio. Talasi su povremeno bili toliko visoki da su pretili da prevrnu njihov čamac dug tri metra. 'To su bili najveći talasi koje sam ikada video. Neki su sigurno dostizali 4,5 metara', rekao je Hejzer. Na pitanje da li su se plašili da će poginuti, Hejzerov nećak je odgovorio: 'Mi svi verujemo u Boga i zato se nismo bojali.'

Prošlog meseca nedaleko od Maršalskih ostrva spasena su tri meksikanska ribara, nakon što su 295 dana plutali Tihim okeanom.

CDC

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.