Luksuzni samit o svetskoj krizi

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luksuzni samit o svetskoj krizi

Kanada, domaćin samita G8 i G20, potrošila čak 1,1 milijardu dolara na organizaciju skupa na kojem je glavna tema prevazilaženje ekonomske krize Lideri Grupe osam (G8) najrazvijenijih zemalja sveta, kao i Grupe 20 (G20) razvijenih i zemalja u razvoju, na samitu koji je počeo juče u Kanadi uživaće dok razgovaraju o prevazilaženju najveće ekonomske krize u svetu u poslednjih 70 godina. Domaćin, naime, nije štedeo da zvanicama omogući svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mogući luksuz, tako da troškovi pripreme samita iznose basnoslovnu 1,1 milijardu dolara, što je skoro deset puta više nego što je koštao prethodni sastanak G20 u Pitsburgu prošle godine.Lideri G8 sastaće se u bivšem indijanskom lovištu Muskoki. Samo ograda oko hotelskog kompleksa gde će boraviti delegacije zemalja G8 koštala je četiri miliona dolara, a predsednici SAD, Rusije, Francuske i premijeri Nemačke, Britanije, Italije i Japana će sa kanadskim domaćinom u hotelu moći da zaigraju hokej, na raspolaganju im je bazen, a tu je i igralište za golf.
Mediji ocenjuju da je teško poverovati da će iko od svetskih lidera imati vremena za sve to, ne samo zbog važnosti tema o kojima treba raspravljati, nego zato što će sastanak u Muskoki trajati samo nekoliko sati pre nego što državnici ne odu u Toronto gde će se održati samit G20. U Muskoku će doći i samo oko 200 od ukupno 3.000 akreditovanih novinara.
Da medijima i zvanicama ipak ne promaknu čari i prirodne lepote Muskoke, u samom Torontu u dvorani „Dajrekt enerdži centar" izgrađena je maketa kanadske divljine koja se prostire na 2.000 kvadratnih metara, zajedno sa stablima, veštačkim jezerom i drvenim kolibama Indijanaca i prvih pustolova. Veštačko jezero napravljeno je nedaleko od pravog, Ontarija, a koštalo je oko dva miliona dolara.
Troškovi za ovaj sastanak zemalja G20 su ogromni. Izgrađena je posebna kafana koja je koštala 218.000 dolara, tu je i takozvana 4-D instalacija od 292.000 dolara i ostale audio-vizuelne projekcije za 147.000 dolara. Troškovi osoblja iznose 398.000, a trebalo je platiti i dizajnerskoj firmi koja je smislila čitavu tu predstavu i to 407.000 dolara. Tu su još troškovi i za gastronomske užitke zvanica od 1,2 miliona, posebni sistem koji će ometati sve mobilne mreže osim one namenjene konferenciji od 2,8 miliona dolara i naravno, ogroman deo troškova odlazi na bezbednost, i to 933 miliona dolara.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.